Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Forum Fondacije Fridrih Ebart: Slobodu govora dodatno ugrožava finansijska nesigurnost novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2023.

Izvor: Fonet

Forum Fondacije Fridrih Ebart: Slobodu govora dodatno ugrožava finansijska nesigurnost novinara

Pitanje zaštite radničkih prava u medijima je katastrofalno, a slobodu govora dodatno ugrožava finansijska nesigurnost novinara, dok zakonodavstvo zemalja bivše Jugoslavije ne prepoznaje novinare frilensere i samim tim je uskraćena njihova socijalna zaštita, rečeno je danas na medijsko forumu "Kako prekarizacija utiče na slobodu".

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever je na forumu, koji je organizovala Fondacija Fridrih Ebert, istakla da naša društva ne prepoznaju sindikalno organizovanje.

"Naša društva se nisu dovoljno razvila da shvate da je u jednoj Danskoj 82 odsto novinara i novinarki u sindikatima, a kod nas većina radi po 'slabim ili nepostojećim ugovorima'", rekla je Sever.

Ona je objasnila da u Srbiji i Hrvatskoj zakon ne prepoznaje frilensere i da za naša zakonodavstava oni nisu radnici.

"Na evropskom nivou postoje posebne organizacije koje se na granskom i nacionalnom nivou bave influenserima", obrazložila je Sever.

Prema njenim rečima, to što su iza nas komunistička vremena nikako nije opravdanje što se slobodno tržište rada tretira kao "divlji zapad".

Predsednik Centra za dostojanstven rad Mario Reljanović ukazao je srpsko zakonodavstvo ne prepoznaje veći deo oblika samozaposlenosti.

"U našem Zakonu o radu nema samozaposlenih, a osim frilensera mnogo kategorija samozaposlenosti bi moralo da budu prepoznato", rekao je Reljanović.

On je naglasio da je sve manje pravih frilensera i većina je prinudno odabrala tu opciju "jer su gurnuti u to" zato što im se ne ostavlja ni jedna druga opcija.

"Veliki problem je lažna samozaposlenost jer za razliku od evropskih pravosuđa, mi taj problem uopšte ne prepoznajemo", kazao je Reljanović.

Prema njegovim rečima, novinari su dvostruko ugroženi kad se govori o radnom pravu jer se često izbegava ugovor o radu na određeno vreme koji bi pružio neku sigurnost, nego rade po autorskim ugovorima.

"Novinarska profesija je upravo zbog mogućnosti rada od kuće i rada na terenu pogodna za takvu vrstu ugovora koji ne odgovaraju tradicionalnim oblicima rada", zaključio je Reljanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi