Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bešić: Izmene medijskih zakona su „prst u oko“ svim demokratskim standardima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2023.

Izvor: N1

Bešić: Izmene medijskih zakona su „prst u oko“ svim demokratskim standardima

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić izjavio je da su izmene Zakona o elektronskim medijima koje su se dogodile preko noći i nakon javne rasprave "prst u oko svim demokratskim standardima i dobroj praksi".

Bešić je za N1 rekao da sve izmene zakona koje se dešavaju u „zoni izborne utakmice“ bude sumnju.

„Kada god imate slabosti u autoritarnm režimima i kada vlast pokazuje slabost i kretanje prema kraju, povećava se nivo represije“, ocenio je Bešić, navodeći da su imene zakona „prst u oko“ svim demokratskim standardima i dobroj praksi.

Prema njegovim rečima, tu nema sumnje da je reč o dodatnom represivnom mehanizmu koji je usmeren na medije, odnosno disciplinovanje medija koji nisu bliski režimu.

To što se predviđa da raspored kanala bude kako propiše REM, „znamo kako će to da izgleda“, rekao je Bečić i naveo da je druga spornija stavka to da će u slučaju spora, REM određivati koju cenu operator mora da plati nekom kanalu.

Prema njegovoj oceni, to sigurno ima veze sa statusom i imidžom SBB.

Te izmene, kako kaže, nemaju utemeljenja u evropskim standardima, a i u suprotnosti su sa zdravim razumom.

Nema sumnje da je višak i pojačavanje represije od strane vlasti signal njihove slabosti, smatra Bešić.

Vlast, kako je naveo, mora da disciplinuje prostor koji nije pod njihovom kontrolom, a sam set medijskih zakona je „antidemokratski i neprihvatljiv“.

Podsetimo, nakon što je pre nekoliko dana premijerka Ana Brnabić izjavila da je postignut kompromis sa novinarskim i medijskim udruženjima oko izmena Zakona o javnom informisanju i Zakona o elektronskim medijima i zakazala njihovo usvajanje na vladi za četvrtak 12. oktobar, Misija OEBS je pozvala predstavnike vlasti na dodatne konsultacije.

Novi sastanak sa članovima Radne grupe zakazan je za utorak 17. oktobar, a u međuvremenu su u Zakon o elektronskim medijima preko noći dodate nove zakonske formulacije koje je trebalo da usvoji vlada bez znanja novinarskih i medijskih udruženja.

Reč je o članovima 112 i 122 koji propisuju da će biti obavezan raspored kanala za sve kablovske operatore, odnosno da se prednost mora dati javnom servisu i televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Druga, krišom dodata odredba jeste da u slučaju novog spora između nacionalnih emitera i operatora, REM određuje cenu po kojoj operatori moraju da prikazuju ove kanale.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi