Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marko Nedeljković: Priprema za političke odluke se često najavljuje u medijima i tako se opipava puls javnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2023.

Izvor: UNS/Nova S

Marko Nedeljković: Priprema za političke odluke se često najavljuje u medijima i tako se opipava puls javnosti

Docent na Fakultetu političkih nauka dr Marko Nedeljković pričao je za Novu S o razlozima zbog kojih je u poslednje vreme povećano interesovanje svetskih medija za Srbiju.

 

Video: Nova S

 

Prirodno je to što je nakon dešavanja na KiM ponovo poraslo interesovanje za Srbiju, kaže Nedeljković, koji primećuje da zapadni mediji imaju svoju zakonitost u izveštavanju.

„Najčešće je to neki negativan kontekst i to ne samo zbog toga što su događaji takvi, već i zato što se ti događaji, kada se interpretiraju, najčešće tumače na neki način koji nije afirmativan za Srbiju jer se analiziraju kroz prizmu naše prošlosti i nekih ranijih sukoba. Načelno gledano, ton takvih izveštaja nije povoljan po Srbiju“, rekao je on.

Ipak, Nedeljković je ukazao na to da Srbija za strane medije nije preterano relevantna i da je prirodno da zapadni mediji nisu preterano zainteresovani za dešavanja u Srbiji.

„Da su uloge promenjene i da smo mi u tim stranim medijima, verovatno bismo se ponašali na identičan način. Pretpostavljam da mnogi građani Srbije, primera radi, ne znaju ko je sve na vlasti u Rumuniji sa kojom se graničimo, ali da zato znaju mnoge stavove predsednika SAD i Francuske, zato što je to relevantno za nas“, dodao je on.

Na pitanje novinara da li svetski mediji imaju agendu odnosno da li je predsednik Vučić po nekom diktatu u medijima, Nedeljković je rekao da nema takav utisak.

„U pitanju je aktuelna tema i nešto na šta predsednik prirodno može dati najrelevantniji odgovor, budući da on donosi odluke u ovoj zemlji. Smatram da je zbog toga on u ovom periodu prisutniji u stranim medijima nego ranije, a opet mislim da je to mala fama. Često doživljavamo da strani mediji izveštavaju po nekom diktatu i da je u pitanju osmišljen plan. Iskreno, ja iz novinarske perspektive, nemam utisak da je to tako jer je prirodno po svim novinarskim pravilima da on sada, kada je to tema, bude često prisutan u medijima“, dodao je on.

Nedeljković je dodao da se priprema za određene odluke, dešavanja i promene vrlo često svuda u svetu najavljuje u medijima i da se na taj način opipava puls javnosti.

„Veza između politike i medije je uvek postojala i uvek će postojati“, rekao je Nedeljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi