Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Branislave, ko krade NAŠE pare za proizvodnju medijskih sadržaja?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2023.

Autor: Dragan Jović, odgovorni urednik medija BAP VESTI Izvor: backapalankavesti.com

Branislave, ko krade NAŠE pare za proizvodnju medijskih sadržaja?

Dok mi punimo opštinski budžet, drugi, čak i nama nepoznati ga prazne!

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica, je dana 26.04.2023. doneo rešenje o dodeli sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na teritoriji opštine Bačka Palanka u 2023. godini.

Namena ovog konkursa je, prevashodno, sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Opštine Bačka Palanka.

Ovo rešenje, kao i minulih godina, donosi veliki broj kontraveznih odluka. Pođimo da ih navedemo redom.

Pocenjivanje i ponižavanje lokalnih medija i proizvođača sadržaja na uštrb nekih “sa strane” za koje građani opštine ili ne znaju ko su, ili su fiktivni (ne postoje), ili ih skoro niko ne prati

Za medije i proizvođače medijskih sadržaja koji imaju sedište van opštine Bačka Palanka, u 2023. godini dodeljeno je skoro pola budžeta. Tačnije od predviđenih 13.200.000 dinara za “strance” je opredeljeno tačno 5.670.000 dinara.

Koje su kontravezne odluke i ko su ti stranci?

(Primer 1)

  1. “Tvrđava 1780” doo (Novi Sad) – Za projekat “Za zdraviju i čistiju Bačku Palanku” dodeljeno je 395.000 dinara.

Komisija koja je posetila Opštinu Bačka Palanka dana 25.04.2023. godine i sačinila predlog predsedniku opštine, Branislavu Šušnici, predložila je ovaj projekat, a predsednik je podržao predlog.

E, sad …

U projektu se navodi da će sadržaj biti objavljen na sajtu koji radi na domenu www.tvrdjava.rs

Da je Komisija tog 25.04.2023. godine proverila taj medij, odnosno njegov sajt, a da je predsednik opštine hteo da primi delegaciju medija BAP VESTI koja je htela da mu ukaže na propuste u radu Komisije, došlo bi se do zaključka da ovaj sajt nije ni u funkciji.

Pogledajte kako izgleda naslovna stranica ovog medija koji je podržan od Opštine Bačka Palanka (tako izgleda i danas 04.10.2023. godine).

Zanimljivo je da je ovaj medij osnovan (24.01.2022.), ni nepunih godinu dana pre objavljivanja Konkursa, da ima jednog zaposlenog (ujedno i vlasnicu, izvesnu Živodarku Vitasović) a da su u podnetom konkursnom obrascu u rubrici gde treba da se nabroje tehnički kapaciteti naveli samo da poseduju kadrovske i tehničke kapacitete. Koje? O kadrovskim potencijalima ne bi da pričamo a za tehničke vidimo da im internet portal ne radi još od objavljivanja Konkursa (do danas). Kod broja poseta veb strane na mesečnom nivou u obrascu postoji crtica (-), dakle ovaj internet medij, kako i sami navode ni nema poseta.

I da je sve kako treba sa ovim učesnikom konkursa, Komisijo i predsedniče – PRESKUPO JE! Celih 10 tekstova smo platili iz opštinske kase 395.000 dinara. To znači da po tekstu plaćamo 39.500 dinara. Primera radi naš, a ujedno i najposećeniji i najgledaniji lokalni medij BAP VESTI (sa preko 10.000.000 posetilaca godišnje) je ponudio cenu teksta od 1.666 dinara po tekstu.

Evo i ostalih “stranaca” na našem konkursu za medije 

Sledi spisak i ostalih “stranaca” koji su dobili sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja a koji treba da podignu nivo lokalne informisanosti građana opštine Bačka Palanka. O njima i njihovim projektima ćemo u nekom od sledećih tekstova.

  1. Televizija “Fruška Gora” doo (Ruma) – za projekat “Pogled sa Fruške Gore” dodeljeno je 1.025.000 dinara.
  2. “Novosadska TV” (Novi Sad) – za projekat “Priče iz Bačke Palanke” dodeljen maksimalan iznos od 2.000.000 dinara.
  3. “Wagner produkcion” doo (Pančevo) – Za projekat “Bačka Palanka Info” dodeljeno 1.750.000 dinara.
  4. “Audio i video produkcija Eko” (Novi Sad) – Za projekat “Aktuelnosti iz Bačke Palanke na jednom mestu” dodeljeno 500.000 dinara.

Zašto su “stranci” ispred domaćih medija to niko ne zna. Po obimu lokalnih vesti, po kvalitetu priloga ili po gledanosti ili čitanosti? Apsolutno NE. Uostalom, lokalni mediji putem poreza i doprinosa pune naš opštinski budžet, a sredstva namenjena njima, pokupe neki drugi “stranci” od kojih građani opštine Bačka Palanka nemaju apsolutno nikakve koristi. Niti pune opštinski budžet, niti ih iko iz bačkopalanačke opštine prati.

Sa druge strane najgledaniji, najčitaniji i najslušaniji lokalni mediji su u ovom konkursu apsolutno pocenjeni

Najposećenijem lokalnom mediju BAP VESTI je po ovom konkursu dodeljeno 1.000.000 dinara, mediju BP INFO za proizvodnju video sadržaja dodeljeno je 900.000 dinara, Nedeljnim novinama dodeljeno je 500.000 dinara, Radio Impulsu 200.000 dinara.

Od lokalnih firmi sredstva su dodeljena i preduzetniku Josipu Švecu 200.000 dinara, agenciji “Arija” vlasnice Drahoslave Cief dodeljeno je 100.000 dinara.

O Televiziji Bačka Palanka koja je dobila maksimalni iznos od 2.000.000 dinara i njihovom internet portalu, koji je takođe dobio 2.000.000 dinara, pisaćemo u nekom od sledećih tekstova. U svakom slučaju trećina budžeta namenjenog po ovom Konkursu odlazi na ova dva medija čiji je vlasnik kontraverzni i osuđivani Radoica Milosavljević iz Kruševca.

Električari nisu novinari! Korpe nisu portali

Kada su lokalni mediji u pitanju sredstva je dobio i novoosnovani medij BAČKA PALANKA ONLINE. Osnivač ovog medija je firma veoma bliska Opštinskom odboru SNS-a, doo “Čegar – elektro”, koja je u svom poslovanju snažno oslonjena na opštinski budžet i budžete javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Bačka Palanka. Ta firma je svoj medij BAČKA PALANKA ONLINE osnovala 29.12.2022. godine. To je tačno 14 dana pre raspisivanja ovogodišnjeg opštinskog Konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja.

Bez ikakvog prethodnog iskustva firmi doo “Čegar – elektro” je dodeljeno za novoosnovani medij 330.000 dinara. Po kom kriterijumu? Iskustvo, kadrovski potencijal, tehnički potencijal? Koji se kriterijum koristio prilikom donošenja odluke?

Nastaviće se …

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi