Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Predstavnica OEBS-a za slobodu medija lansirala nove smernice za praćenje onlajn nasilja nad novinarkama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2023.

Autor: OSCE Izvor: NUNS

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija lansirala nove smernice za praćenje onlajn nasilja nad novinarkama

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro 4. oktobra predstavila je nove Smernice za praćenje onlajn nasilja nad novinarkama na Varšavskoj konferenciji o ljudskoj dimenziji. Smernice obezbeđuju sistematsko praćenje i izveštavanje koji ima za cilj bolju zaštitu novinarki i sprečavanje eskalacije nasilja onlajn.

„Rodno zasnovani onlajn napadi na novinarke su na štetu svih nas, prava svakog pojedinca na informacije i samog tkiva naših demokratskih društava“, izjavila je Tereza Ribeiro u svom uvodnom obraćanju. „Uverena sam da će ove Smernice za praćenje postati ključni mehanizam u prevenciji i zaštiti ovako strašnih napada.”

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a, Pia Kauma, istakla je važnost kolektivne akcije u borbi protiv rodno zasnovanih onlajn napada.

„[Smernice] su važan alat za identifikaciju eskalacije nasilja na mreži usmerenog na novinarke. Ovo je pitanje od velikog interesa za parlamentarce OEBS-a, jer nastojimo da unapredimo rodnu ravnopravnost u našim zemljama i regionu OEBS-a u celini. Ali efikasna rešenja zahtevaju snažnu saradnju na više nivoa. Drago mi je da su Parlamentarna skupština OEBS-a i Predstavnik OEBS-a za slobodu medija tokom godina razvili odlično partnerstvo na ovu temu. Aktivna razmena novih alata, iskustava i naučenih lekcija je ono što nas može približiti rodnoj ravnopravnosti u OEBS-u“, rekla je predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kauma.

Tokom događaja, glavna autorka Džuli Pozeti, zamenica potpredsednika i globalna direktorka istraživanja u ICFJ i profesorka novinarstva na Univerzitetu Siti u Londonu, predstavila je nove Smernice zajedno sa druga dva autora, Nabilom Šabir, frilens novinarkom i višom Istraživačicom saradnicom na ICFJ i Dianaom Mainard, višom naučnom saradnicom na Univerzitetu u Šefildu. Alat uključuje skup od 15 indikatora izvedenih u istraživanju za eskalaciju nasilja na mreži, rodno zasnovanu tipologiju onlajn nasilja i primere kršenja mapiranih u međunarodnim kodeksima i standardima.

„Naše istraživanje je potvrdilo uzročno-posledičnu vezu između nasilja na mreži prema novinarkama i štete van mreže, i od suštinske je važnosti da radimo na suzbijanju eskalacije digitalnih pretnji pre nego što se pretvore u fizičko nasilje. Nasilje na mreži treba švatiti i kao ozbiljnu pretnju po bezbednost novinarki i kao potencijalni pokretač i kao prediktor širih napada“, rekala je Pozeti.

Nagrađivana istraživačka novinarka Inga Springe, osnivačica Baltičkog centra za istraživačko novinarstvo Re:Baltica, podelila je svoja lična iskustva sa uznemiravanjem na mreži, ponavljajući važnost i hitnost suprotstavljanja nasilju nad ženama na mreži, kao važnom koraku ka očuvanju demokratije.

Događaj je okupio raznoliku grupu učesnika, uključujući vladu, medije i civilno društvo, za diskusiju o borbi protiv nasilja na internetu nad novinarkama.

Više informacija o događaju pogledajte ovde: https://www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/553951

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi