Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Švarm o nacrtima medijskih zakona: Imamo performans koji se igra za Evropsku uniju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2023.

Autor: Milan Nikić Izvor: N1

Švarm o nacrtima medijskih zakona: Imamo performans koji se igra za Evropsku uniju

U Kragujevcu je održana javna rasprava-panel pod nazivom „Šta donose novi medijski zakoni“.

Ministarstvo informisanja je uputilo na javnu raspravu Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima, koje traju do 7. oktobra.

U panelu koji je organizovala Koalicija za slobodu medija Filip Švarm je rekao da „imamo performans koji se igra zbog Evropske uniije“, a Željko Bodrožić je naglasio da se u nacrtima zakona Savet za štampu pretvara u Gongo udruženje.

„Kakav je odnos vlasti prema medijima najbolje se vidi u obraćanjima premijerke Ane Brnabić u prelistavanjima štampe na televizijama. Ona samo etiketira a predsednik Vučić direktno proziva medije. Napravili su lažnu podelu na patriotske i izdajničke medije. U nacrtu medijskih zakona vlast od Saveta za štampu pravi neko gongo udruženje. Ideja je da se sve obesmisli novim medijskim zakonima. To nam govori iskustvo“, rekao je na panelu u Kragujevcu Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika Vreme.

U panelu o Nacrtu zakona o javnom informisanju govorili su Jovanka Marović, glavna urednica portala Glas Šumadije, Gordana Konstantinović, advokatica UNS-a, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme.

O Nacrtu zakona o elektronskim medijima na javnoj rasopravi u Kragujevcu govorili su Saša Mirković, profesor Fakulteta za medije ikomunikacije, Saša Stamenić, Sindikat novinara Srbije, Ljubica Gojgić, novinarka RTV Vojvodina i Bojana Vlajović Savić, udruženje građana Res Publika.

Moderator oba panela bila je Tamata Filipović, NUNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi