Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novine naše, a strane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 03. 2009.

Izvor: Politika

Novine naše, a strane


Uspeh novina na stranom jeziku napravljenih u Srbiji uvek su diktirale političke i ekonomske situacije. Tako je i pokretanje lista „Ruski kontakt” rezultat sve veće zainteresovanosti ruskog kapitala za naše tržište.

Naime, Olga Fedosejeva i njen suprug Dimitrij Kilin dobro su znali, kada su rešili da pokrenu ovaj list, da onaj ko dođe iz Rusije a ne govori srpski jezik ima malo načina da se informiše.

– Veliki broj naših ljudi još ne zna srpski jezik dovoljno dobro da bi mogli da se snađu u svakodnevnim dešavanjima. Uprkos tome, Rusi dolaze ovamo sve češće zbog poslovnih obaveza, ali i zbog sličnog mentaliteta. Oni koji odluče da ovde ostanu duže moraju da organizuju svoj život, ali to će im teško poći za rukom bez informacija i znanja – kazala je za „Politiku” Olga Fedosejeva, glavni urednik „Ruskog kontakta”.

Tiraž ovog lista za početak je 2.000 primeraka, može se kupiti pored Ruskog doma, ruske crkve i ambasade i na pojedinim kioscima. Sadrži tekstove iz kulture, zabave, a mogu se naći i advokatski saveti...

– Kako se posao bude razvijao tako će se i obim tema povećavati. Za sada, pored mene, list ima i srpskog urednika Mariju Terezin, a tekstove pišu dopisnici, stručnjaci u svojim oblastima – objasnila je Fedosejeva i dodala da je sufinansijer ovog projekta Branislav Vlahović, vlasnik BDB Agenta.

Pored Rusa, Srbiju sve češće posećuju i Kinezi. Javnosti je poznat slučaj da je jedna radio-stanica iz Vrbasa svojevremeno sat vremena svog programa odvajala baš za vesti, muziku, pozdrave i čestitke na kineskom jeziku. Međutim, radio-stanica je ugašena, a Kinezi su ostali bez „želja i pozdrava”.

Najpovoljniji period za pokretanje novina na stranom jeziku bio je upravo onaj kada su se u bivšoj Jugoslaviji vodili ratovi. Tako je Bratislav Grubačić, vlasnik biltena „VIP njuz”, još 1993. godine došao na ideju da pokrene novine na engleskom jeziku.

– Srbija je tada, zbog rata, bila atraktivan teren za razne humanitarne organizacije, diplomatski kor i strane novinare koji nisu govorili srpski – objašnjava Grubačić.„VIP njuz” nije moguće kupiti na trafici, već se treba prijaviti na mejling listu i platiti mesečnu pretplatu od 120 evra.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi