Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pčinjski okrug: Registovano 85 medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2022.

Autor: Infovranjske Izvor: Infovranjske

Pčinjski okrug: Registovano 85 medija

U šest opština i jednom gradu Vranju ima 85 registrovanih medija, od tog broja tri štampana, 17 radio stanica, 14 televizija, 46 portala, tri produkcije i dva dopisništva. Zanimljivo je da kada su u pitanju nacionalne manjine po broju medija koji izveštavaju na jeziku nacionalnih manjina prednjači Bujanovac sa čak 26 registrovanih medija, a većinu čine mediji koji izveštavaju samo na albanskom jeziku.

Prema poslednjem popisu na kome su učetvovali Albanci, 2002. godine u okrugu se prijavilo  54 795  pripadnika albanske nacionalne manjine, tako da ne čudi broj medija koji izveštavaju na albanskom jeziku.  

Časopis Perspektiva, časopis Nacional i Bilten Info 017, tri štampana medija, RTV Bujanovac koji ima redakciju na albanskom jeziku, TV Spektri i brojni portali izveštavaju Bujanovčane na albanskom jeziku.

U Preševu je deset medija i svi izveštavaju isključivo na albanskom jeziku.

U Bosilegradu ima sedam medija koji uglavnom izveštavaju dvojezično. Zanimljivo je da ne  postoje mediji na romskom i makedonskom jeziku.

Nije retkost da mediji koji nemaju u stalnom programu izveštavanje na jeziku nacionalnih manjina povremeno realizuju projekte koje finansiraju donatori na jezicima nacionalnih manjina.

Ono što je svakako za pohvalu je činjenica da lokalne samouprave gde žive nacionalne manjine imaju dvojezično izveštavanje. Tako je na zvaničnim sajtovima opština Preševa, Bujanovca i Bosilegrada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi