Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Puštena iz pritvora na Kosovu ruska novinarka „Komsomolske pravde“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 08. 2022.

Autor: Beta Izvor: Danas

Puštena iz pritvora na Kosovu ruska novinarka „Komsomolske pravde“

Kosovske vlasti oslobodile su pritvorenu novinarku „Komsomolske pravde“ Darju Aslamovu, saopštila je redakcija tog lista

„Darija Aslamova stupila je u kontakt sa našom redakcijom i rekla da se nalazi u gradu Raška na srpsko-kosovskoj granici. U noći 7. avgusta kosovske vlasti su je nakon privođenja pustile, posle čega je samostalno autobusom stigla do granice“, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na saopštenje redakcije.

Aslamova je, kako se navodi, u kontaktu sa ambasadom Rusije u Srbiji. Prema njenim rečima, koje citira redakcija tog lista, posle hapšenja joj je, navodno, rečeno da može biti razmenjena za Amerikance ili izručena Ukrajini.

„Na granicu sam stigla u četiri ujutro. Ispitivali su me i srpski graničari. Shvatili su da nema oznake za deportaciju“, rekla je Aslamova redakciji.

Glavni urednik Komsomolske prave Vladimir Sungorkin rekao za RIA Novosti da će novinarka nastaviti da radi u Srbiji.

Ruska agencija prenosi izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjala Svečlje da je Aslamova bila osumnjičena za špijuniranje u korist ruskih obaveštajnih službi, navodeći da „Svečlja nije pružio nikakve dokaze“ za svoje tvrdnje.

Komsomolska pravda tvrdi da se Aslamova nalazi u Srbiji po nalogu urednika i da je trebalo da pripremi specijalni izveštaj o zaoštravanju srpsko-kosovskog sukoba.

Agencija RIA novosti, nazivajući Kosovo „samoproglašenom republikom“, navodi da su tenzije oko Kosova porasle zbog planova Prištine da od 1. avgusta zabrani ulazak automobila sa srpskim registracijama i da su na severu Kosova, „gde živi mnogo Srba, izbili nemiri, kao odgovor na to su vlasti samoproglašene republike tamo poslale policiju“.

Nakon zahteva Sjedinjenih Država, podseća ruska agencija, stupanje zabrane na snagu je odloženo za mesec dana, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „očekuje smanjenje tenzija i obećao da će Beograd učiniti sve da kompromisom dođe do mira“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi