Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Roskomnadzor blokirao pristup stranici britanskog Telegrafa u Rusiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 06. 2022.

Autor: media.ba Izvor: media.ba

Roskomnadzor blokirao pristup stranici britanskog Telegrafa u Rusiji

Zabrana je uslijedila zbog navodnog spornog izvještaja Telegrafa koji je objavljen dan prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski regulator za medije Roskomnadzor blokirao je pristup veb stranici britanskog Telegrafa u Rusiji zbog, kako je navedeno, širenja “netačnih informacija o specijalnoj vojnoj operaciji”.

Prema pisanju Gardijana, Roskomnadzor je blokirao pristup stranici Telegraph.co.uk zbog njihovog pisanja prije početka ruske invazije na Ukrajinu kada su izvijestili o postavljaju krematorija za spaljivanje tijela vojnika poginulih na bojnom polju. Ruski regulator nije dao dodatno pojašnjenje poteza njihove zabrane za Telegraf.

Navodni sporni izvještaj Telegrafa objavljen je 23. februara, dan prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo napad na Ukrajinu.

Onlajn podaci Roskomnadzora pokazali su da je zabrana veb stranice Telegrafa odobrena u aprilu. 

Gardijan piše i da je nejasno zašto je zabrana uvedena i objavljena tek u junu te dodaje kako je tema borbenih gubitaka izuzetno kontroverzna u Rusiji otkako se vojna kampanja suočila sa neuspjesima u Ukrajini.

Iz Telegrafa su saopštili da su “ponosni na svoje izvještavanje o invaziji na Ukrajinu i da žale zbog pokušaja Rusije da ograniči slobode medija”.

GlobalCheck, servis za istraživanje cenzure na internetu, piše da je Telegraf u Rusiji dostupan samo preko VPN-a -  virtuelne privatne mreže koja stvara sigurnu mrežu između korisnika i interneta.

Prošle sedmice Rusija je zabranila ulazak u zemlju 29 članova britanskih medija, uključujući petoricu novinara Guardijana, brojnom osoblju Telegrafa i njihovom uredniku Chrisu Evansu.

Rusija se obrušila na medijsko izvještavanje o invaziji otkako je u februaru poslala trupe u Ukrajinu, blokirajući web stranice stranih novinskih kuća za koje smatra da su širile “lažne vijesti o vojnoj kampanji”. Kako navodi Roskomsvoboda, grupa koja promoviše necenzurisane online medije u Rusiji, Moskva je blokirala više od 2.300 veb stranica, uključujući one ruskog servisa RSE/RL, Current Timea, Glasa Amerike, Deustche Wellea, Bilda i Meduze, otkako je započela sa invazijom na Ukrajinu 24. februara.

Zabranili su i rad nekoliko lokalnih nezavisnih medija. TV Rain je prestala sa radom nakon što je blokirana, dok je novina Novaya Gazeta zaustavila svoje operacije nakon upozorenja ruske vlade zbog njenog izvještavanja o ratu. Podsjetimo kako je Roskomnadzor u martu upozorio tamošnje medije da bi trebali koristiti samo vladine izvore kada izvještavaju o ratu. Kasnije su izdata upozorenja za nekoliko novinskih stranica kojima je rečeno da bi mogli biti kažnjeni ili blokirani ako ne uklone sadržaj koji Moskva smatra lažnim ili koji opisuje kretanje ruskih trupa. Medijima je rečeno da ruske akcije u Ukrajini ne bi trebale biti opisane kao “napad, invazija ili objava rata”. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi