Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Drugo ubistvo novinara u meksičkom gradu Tihuani za nedelju dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Drugo ubistvo novinara u meksičkom gradu Tihuani za nedelju dana

Jedna novinarka ubijena je juče u Tihuani, što je drugo ubistvo novinara za nedelju dana u tom gradu na severozapadu Meksika na granici sa SAD, objavilo je regionalno tužilaštvo

Lurd Maldonado Lopes ubijena je iz vatrenog oružja dok je bila u vozilu, navelo je tužilaštvo meksičke države Donja Kalifornija, koje je dodalo da je ona radila kao novinar, kao i da je otvorena istraga.

Još jedan novinar, fotoreporter, ubijen je prošlog ponedeljka u Tihuani.

Ubijena novinarka radila je kao dopisnica meksičkog medija u Tihuani tokom 1990-ih. Ona je zatim radila za više medija među kojima Primer Sistema de Notisijas

(PSN) Haimea Bonile koji je bio guverner države Donja Kalifornija od 2019. do kraja 2021. godine u okviru koalicije u kojoj je bila i predsednička partija Morena.

Novinarka je nekoliko dana pre ubistva dobila proces protiv PSN-a koga je tužila devet godina ranije zbog neosnovanog otpuštanja, prenose meksički mediji.

Fotograf Margarito Martines, saradnik više meksičkih publikacija, ubijen je nedelju dana ranije blizu svoje kuće u Tihuani.

Meksiko se smatra jednom od najopasnijih zemalja sveta za novinare, koji su izloženi odmazdama kartela narko dilera koji deluju u više od 32 država u toj zemlji.

Najmanje sedam novinara ubijeno je 2021. godine prema podacima agencije Frans pres. Oko 100 novinara ubijeno je od 2000, po podacima Komisije za ljudska prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi