Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NVO traže od Saveta REM da sankcioniše Oliveru Zekić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2022.

Autor: Beta Izvor: N1

NVO traže od Saveta REM da sankcioniše Oliveru Zekić

Osamnaest organizacija civilnog društva zahtevalo je od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da što pre sankcioniše predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić zbog kršenja Kodeksa članova tog tela.

U saopštenju se navodi da je Zekić tokom emisije Hit tvit na TV Pink u nedelju, 9. januara 2022. godine dva puta organizacije civillnog društva koje prate izveštavanje pružalaca medijskih usluga, nazvala „paravojnim REM-ovima“.

„Ovim činom, koji nije prvi put, predsednica Saveta REM-a je etiketirala organizacije koje se staraju o ostvarivanju ustavom garantovanog prava na informisanje, a čime je stvoren ambijent društvene opravdanosti napada na ove organizacije i njihovog stavljanja van zakona“, navodi se u saopštenju organizacija civilnog društva.

Naglašeno je da bi sankcionisanjem postupanja Zekić, Savet REM-a pokazao svoju stvarnu posvećenost kažnjavanju govora mržnje, a za šta služi izmedju ostalog i Kodeks članova Saveta REM-a.

"Imajući u vidu da je Zekić kopredsednica Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora, pozivamo ovo telo da se u skladu sa svojim nadležnostima odredi povodom govora mržnje Olivere Zekić prema NVO koje monitorišu medije. Bez osude govora mržnje prema organizacijama koje svojim radom doprinose integritetu izbornog procesa, integritet Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora će biti značajno urušen", ocenjeno je u saopštenju.

Inicijativu su potpisali: Biro za društvena istraživanja – BIRODI, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa A11, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Partneri Srbija, Fondacija Slavko Ćuruvija, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Vojvođanski građanski centar, Jukom, CANVAS, Transparetnost Srbija, PROTECTA, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi