Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NDNV: Odakle policiji lični podaci saradnika portala „Pančevo Si Ti“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2021.

Autor: NDNV Izvor: NDNV

NDNV: Odakle policiji lični podaci saradnika portala „Pančevo Si Ti“?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) javno pita Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odakle im podaci saradnika pančevačkog portala „Pančevo Si Ti“ Ljiljane Spasić i Branislava Spasića? Na koji način je MUP ustanovio da su dvoje saradnika tog lokalnog medija bili prisutni na protestima u subotu (27. novembra) i u kom svojstvu?

Takođe nije jasno, kako su dobili prekršajnu prijavu zbog prisustva kada prema navodima dvoje saradnika portala nisu bili legitimisani.
“Mi smo došli na protest da ispratimo šta se dešava na blokadi puta ka Beogradu, o čemu smo se obavestili preko društvenih mreža. Niko nas nije legitimisao, niko nije tražio nikakve podatke, niko od policajaca nam nije ni prišao. A uredno su uneti svi podaci u prijavi: od adrese, matičnog broja, broja lične karte… Mi se pitamo odakle im sve to”, navela je Ljiljana Spasić. Prekršajni nalog od Policijske upravo Pančevo stigao im je u četvrtak (2. decembra) i u njemu piše da treba da plate kazne od po pet hiljada dinara.

Podsećamo institucije da je svaka zloupotreba ličnih podataka kažnjiva i da je osnovno pravo građana da budu informisani o događajima od javnog značaja u skladu sa pravilima novinarske profesije. Smatramo da je ovaj vid ponašanja MUP-a, ništa drugo već zastrašivanje onih koji se u lokalnim zajednicama bore za kvalitetno informisanje građana i građanki.
NDNV je ponudio pravnu promoć saradnicima portala „Pančevo Si Ti“ i pratiće ishod čitavog procesa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi