Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2021.

Autor: Nemanja Vidić Izvor: TV Nova S

Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije?

Ko će snositi posledice za govor mržnje koji stiže sa televizije Pink? Poslednji u nizu, govor reditelja Dragoslava Bokana, naterao je Regulatorno telo za elektronske medije da pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Pinka. Ipak, sagovornici emisije "Među nama" ovakvu odluku dočekali su kao kozmetičku

Prvo čujemo vređanje na nacionalnoj osnovi Marinike Tepić na nacionalnoj frekvenciji, a onda nam ta ista televizija omogući da reditelja Bokana gledamo i 24 časa nakon iznošenja uvreda. Međutim, ovog puta REM je reagovao. Predsednica Saveta regulatornog tela ze elektronske medije Olivera Zekić je u odgovoru našoj redakciji navela da će se u ponedeljak odlučivati o meri protiv Pinka.

Prema mišljenju članice REM-a Judite Popović, to je suviše kasno i suviše malo zato što godinama ovi elektronski mediji zloupotrebljavaju javnost.

„Govor mržnje je svakodnevno prisutan, postao je opšte mesto u našem društvu“, kaže Popović.

Prema rečima Popović REM može da izrekne opomenu, upozorenje, privremenu zabranu emitovanja programa i oduzimanje frekvencije.

„Ja ne verujem da će doći do krajnje mere. Čak ne verujem ni da će se odlučiti na meru privremene zabrane. To se otprilike završava sve na nekoj opomeni, a eventualno uz veliku borbu na upozorenju. Zato kažem da se ovde radi o dvoličnom i selektivnom pristupu“, ističe Popović.

Udruženje novinara Srbije osudilo je propagiranje diskriminacije u medijima i govor mržnje, kao što je to bio slučaj u programu TV Pink.

„Zvanični stav UNS-a je da REM mora da reaguje. Videli smo da će REM po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv Pinka, ali ja lično sumnjam da će tu biti nekog epiloga koji je nama potreban za ovakve slučajeve. Imamo najkonkretniji školski primer govora mržnje“, kaže Žikica Stevanović iz UNS-a.

Stevanović podseća da ovakav govor mržnje nije usamljeni slučaj na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

„Mi smo imali ljude koji su osuđeni za ratne zločine, koji se promovišu na tim televizijama koji daju, kako kaže Zekić, drugu stranu svojih slučajeva iako su to mogli da kažu na sudu na kojima su osuđeni i tu je problem. Ovo nije incident, ovo se dešava s vremena na vreme, nekad prođe ispod radara, nekad se dogodi ovako nešto“, ističe Stevanović.

Iako nije odgovorila na naša pitanja, TV Pink se ogradila od vređanja na nacionalnoj osnovi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi