Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gligorijević: Ovo je istorijska godina za medijsko izveštavanje o seksualnom nasilju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2021.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

Gligorijević: Ovo je istorijska godina za medijsko izveštavanje o seksualnom nasilju

Tabloidizacija i senzacionalizacija su veliki problemi pri izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju, rekla je Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme, u podkastu „Ženergija”

Tema nove epizode podkasta „Ženergija”, autorke Milane Vojnović, bilo je medijsko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju. Njena sagovornica Jovana Gligorijević, novinarka i suosnivačica grupe „Novinarke protiv nasilja prema ženama”, ukazala je na greške koje mediji najčešće prave kada se bave ovom temom, ali i na dolazak nove publike koja drugačije reaguje na medijski sadržaj.

„Ova godina je zaista istorijska, pogotovo za medije, zbog talasa ispovesti koji je pokrenula Milena Radulović”, kazala je Gligorijević i dodala da je tokom tog talasa u javnosti prvi put prevagnulo poverenje u izneta iskustva, kao i osuda seksualnog nasilja.

Gligorijević je napomenula da i dalje postoje tabloidi i emisije u kojima se sudi žrtvama. Ipak, to je, smatra ona, samo faza kroz koju moramo da prođemo da bismo ovu temu normalizovali.

Na pitanje voditeljke kako mediji pristupaju ženama koje su preživele seksualno nasilje, urednica Vremena je kazala da se najmanje veruje ženama koje su već poznate javnosti, da se najgrublje kršenje kodeksa događa prilikom izveštavanja o starijim tinejdžerkama, dok su preživele iz marginalizovanih grupa najčešće pošteđene otkrivanja identiteta, ali ne uvek.

Navela je i da se sve češće na društvenim mrežama viđa reakcija mladih ljudi na sporne sadržaje i da je uverena da „dolazi naredna generacija konzumenata i konzumentkinja medijskih sadržaja koja se neće primati na klikbejt naslove”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi