Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Konačno u punom sastavu: Božidar Zečević novi član Saveta REM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2021.

Autor: Ivana Predić / Cenzolovka

Konačno u punom sastavu: Božidar Zečević novi član Saveta REM-a

Nakon sedam meseci rada u nepotpunom sastavu, Savet REM-a ponovo ima svih devet članova. Proteklih meseci Savet je otežano radio i prolongirao donošenje važnih odluka.

Idila izgleda neće dugo trajati jer već krajem godine ističu mandati Goranu Petroviću i Radoju Kujoviću, a javni poziv za izbor novih članova, koji je trebalo da bude raspisan pre mesec dana, još nije objavljen.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ponovo je u kompletnom, devetočlanom sastavu, nakon što je Skupština Srbije za novog člana Saveta juče izabrala Božidara Zečevića.

Tokom žive skupštinske rasprave povodom ove tačke dnevnog reda, poslanici su po ko zna koji put kritikovali rad REM-a. Najviše zamerki su imali jer Regulator ne reaguje na štetne sadržaje, posebno za maloletnike, kojima obiluju rijaliti programi.

Rasprava o novom članu Saveta REM-a skliznula je na teren politike, pa smo ponovo mogli da čujemo repetitorske fraze o Draganu Đilasu, Mariniki Tepić i „monstruoznim napadima na predsednika Republike“.

Novi član Saveta REM-a Božidar Zečević je filmolog, dramaturg, reditelj, istoričar filma, osnivač časopisa Filmolog, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke, član Evropske filmske akademije. Član je Predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i predsednik njenog Odbora za filmologiju i istoriju filma.

Protivkandidat mu je bio kolega Stanko Crnobrnja.

Obojica su bili kandidati udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Zečević je u Savet REM-a došao na mesto preminulog Zorana Simjanovića, a konkurs je, kao i u ranijim slučajevima, raspisan sa zakašnjenjem od mesec dana.

Pre dva meseca je za osmog člana Saveta REM-a izabran Miodrag Vukašinović, nakon što je Odbor za kulturu i informisanje raspisao javni poziv za novog člana Saveta REM-a 7. aprila, sa tri meseca zakašnjenja.

S obzirom na to da je Slobodan Cvejić podneo ostavku u decembru prošle godine, Skupština je, prema Zakonu o elektronskim medijima, bila dužna da raspiše javni poziv najkasnije 15 dana od dana prestanka mandata člana Saveta, odnosno 6. januara.

Kako je Cenzolovka pisala, Savet REM-a je od 2017. godine više radio u nepotpunom sastavu nego sa svih devet članova. U punom kapacitetu odlučivali su u prvoj polovini 2017. godine, da bi potom sve do decembra 2019. godine Savet radio sa šest članova, koji su lako usaglašavali stavove.

Sada je Savet REM-a ponovo u punom sastavu, ali izvesno je da idila neće dugo trajati ako nadležni skupštinski odbor bude radio kao do sada. Naime, mandat članovima Saveta REM-a Goranu Petroviću i Radoju Kujoviću ističe 27. decembra ove godine.

Zakon o elektronskim medijima propisuje da nadležna služba Narodne skupštine objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta šest meseci pre prestanka mandata člana Saveta, što znači da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje već trebalo da raspiše javni poziv, ali je i u ovom slučaju izostalo poštovanje zakonskih rokova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi