Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Falsifikovao „Blicovu“ naslovnu, pa nas optužio za progon Jokića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2021.

Autor: M. Grujić, M.Tašković

Falsifikovao „Blicovu“ naslovnu, pa nas optužio za progon Jokića

"Blic” skoro nikada ne reaguje na zajedljive i omalovažavajuće komentare smutljivaca, ali ni na očigledne uvrede kojima smo sve češće izloženi. Delovi naših tekstova skoro se svakodnevno izvlače iz konteksta i plasiraju preko društvenih mreža samo sa jednim ciljem i očiglednom namerom - da nam se nanese šteta.

Zašto, upitaće neko, pa, verovatno zato što ne radimo ni za koga, a i dalje smo prvi. Kada se saberu čitaoci novina i našeg onlajn izdanja niko u Srbiji nije ni blizu “Blica”. I upravo to mnogima smeta.  Ipak, na optužbe da linčujemo i reketiramo ljude, nećemo ćutati. Nikome. 

Laž

Očemu se radi? 

Pravnik iz Beograda Milan Antonijević objavio je u nedelju tvit sledeće sadržine: “Da li ste vi pri čistoj svesti u Blicu? Kakav izdajnik srpskog roda? Da li bi trebalo Nikola Jokić da vam plati da ga ne proganjate po naslovnim stranama ili u čemu je problem?”. 

Kao prilog ovom sumanutom i bezobraznom tvitu dat je falsifikovan skrinšot naše naslovne strane na kojoj se nalaze slika NBA zvezde Nikole Jokića i naslov “Nikola Jokić - od heroja nacije do izdajnika srpskog roda”. 

Zašto falsifikovan? Zato jer su sa naslovnice isečeni podnaslovi, koji i skroz nepismenima, onima dakle, a nema ih mnogo, koji to iz naslova ne razumeju, jasno objašnjavaju da se bavimo temom stanja nacije koja je spremna da sportistu kog je do pre dva dana dizala u zvezde i kovala u heroja proglasi izdajnikom jer jednog leta neće igrati za reprezentaciju. 

U jednom podnaslovu se kaže: “Reakcije na odluku našeg najboljeg košarkaša idu od potpunog razumevanja do osuđivanja za, maltene, nacionalnu izdaju”. 

Udrugom stoji: “Sociolog Vesna Pešić: Moramo ga razumeti”; “Psiholog Žarko Korać: Kroz Jokićeve uspehe lečimo nacionalne frustracije”; “Goran Grbović: Odluka će loše uticati na mlade igrače”. 

Pametnom dosta. Normalnom jasno. Ne i pravniku iz Beograda Milanu Antonijeviću, čiji je montirani tvit izazvao lavinu uvreda naših novinara. Ne ni reditelju Srđanu Dragojeviću, političaru Danilu Ikodinoviću, politikologu, istoričaru, šta li je, iz Graca Florijanu Biberu... Svi oni su iskoristili priliku da napadnu naše novine. 

Srećom, u Srbiji ima i normalnih i pismenih ljudi, što su pokazale naše kolege Svetlana Janićijević iz „Juronjuza“, Nataša Mijušković sa RTS-a, Nemanja Rujević sa „Dojče velea“, Vladimir Kostić iz CINS-a... Svi oni, a i mnogi drugi pokušali su da objasne antonijevićima, ikodinovićima, biberima i desetinama najčešće bezimenih dežurnih pljuvača, zapetih i spremnih da opale u svakom trenutku, da im objasne - poentu. Ono što nisu razumeli. Zbog nedostatka pameti, pismenosti, bezobrazluka, malicioznosti... svejedno je. 

Ovde nije loše staviti i jedno kratko podsećanje - “Blic” je objavio intervju sa pravnikom Milanom Antonijevićem kada za njega ni polovina našeg kolegijuma nije bila čula, a kada je pre dve godine pokušavao da se nametne kao posrednik u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Dali smo mu na značaju, promovisali ga, vratio nam je brutalnom lažju i falsifikatom.

Mržnja 

Igrom njegove podmetačine, “Blic” je pisanjem o neuravnoteženom odnosu Srbije prema Jokićevoj odluci da ne nastupa na Olimpijskim igrama upravo doživeo sudbinu MVP-ija NBA lige. Kao što mnogi nisu želeli ni da pročitaju izjavu Jokića u vezi sa odlukom da odbije poziv selektora, pre nego što su osuli “drvlje i kamenje” po njemu, tako je i u našem slučaju razularenoj Tviter masi bio dovoljan isečeni naslov Antonijevića da udari po “Blicu”. 

Uslučaju “Jokić” hipnotisana i agresivna gomila nije, naravno, htela ni da sagleda širi kontekst Jokićeve rečenice “stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka”, baš kao što nije želela da pročita ni podnaslove “Blicove” naslovnice, iako je iz iz naslova sve jasno, a kamoli tekst. 

Ako logično pretpostavimo da oni koji gnusno vređaju “Blic” zbog navodnog napada na Jokića (iako u tekstu temu obrađujemo fenomenološki sa šest sagovornika od kojih gotovo svi razumeju i brane odluku srpskog centra da ne igra na OI u Japanu) nisu isti oni koji su po društvenim mrežama nerazumno osuđivali “Joku” za gotovo nacionalnu izdaju, dolazimo do zaključka da su to u suštini slični ljudi. Zadojeni mržnjom, agresivni, vulgrani, netolerantni, ekstremni... 

Kako smo došli do toga da nas svaka pa i društvenosportska tema deli na “heroje nacije” i “izdajnike srpskog roda” uz neizbežan uličarski rečnik? Zbog čega je u tom živom blatu istina i pravda progutana ustima punim jezivih uvreda, psovki i osuda? 

“Blic” je u tu besprizornu podelu na silu ubačen. Blic je medij koji od svog osnivanja poštuje osnovne vrednosti, bori se za prava ljudi, pogotovo prava manjinskih grupa, bez obzira na razloge različitosti. Zato imamo obavezu i prema sebi i prema svojim čitaocima da još jednom, kao u “slučaju Jokića”, obradimo i ovaj napad fenomenološki. 

Nismo navikli na istinu

Sociolog Ratko Božović komenatrišući napade na “Blic” zbog isečene naslovne strane ističe da je danas veoma teško raditi u medijima. 

- Najteže je pričati istinu i biti u njenoj zaštiti. Odvikli smo se od istine. Kod nas istina ima ulogu zlodela. Reagujemo na nju kao kad nam u tami svetlo bljesne u oči. Skloni smo falsifikatu originala. Svuda oko nas je prevarologija. Navikli smo na prevaru, neiskrenost, vrednosni košmar. Zbog toga je teško i raditi u medijima - naglašava Božović. 

Kako kaže, u Srbiji psovka ima veću vrednost od mudre reči. 

- Mi smo društvo u kome sve ima veze sa politikom i pitanjem ko će koga da uruši ili ko će kome da slomi kičmu? Skloni smo u svakom pogledu ekstremnom ponašanju bilo u podaništvu ili negaciji. A svako ekstremno ponašanje je patologija. Izgubili smo meru u svemu i proporciju. Gajimo isključiv stav u odnosu na svoja očekivanja, a ne prema istini. Ne razumemo da je očekivanje jedno, a istina drugo. Zbog toga smo i dalje anomično društvo u kome vlada haos, nasilje i bezakonje - objašnja Božović. n 

Isključiv i netrpeljiv mentalitet

Psiholog Žarko Trebjašanin povodom ničim izazvanog napada na “Blic” apostrofira da je krajnje vreme da promenimo mentalitet. 

- Moramo se konačno kloniti oštrih konfrotacija u kojoj ne vidimo nijednu manu svojoj strani dok o suprtonoj strani mislimo sve najgore. U realnosti stvari nisu sigurno takve. Što je naš narod davno rekao, ni đavo nije u potpunosti crn. Tako i naši stavovi ne mogu biti u potpunosti istiniti i pozitivni. To je stvar i našeg menatliteta koji je isključiv, netrpeljiv i ekstreman, Neophodno je da racionalno obradimo i suprotno mišljenje i budemo znatno tolerantniji prema drugačijem stavu - apostrofira Trebjašanin. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi