Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NVO bez odgovora o kandidatima za savet RRA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2009.

Izvor: Građanski list

NVO bez odgovora o kandidatima za savet RRA


Beogard – Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) od danas radi u nepotpunom sastavu, pošto su dvojici članova Saveta juče istekli mandati, a novi nisu izabrani.

Kako se ispostavilo na jučerašnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, nevladine organizacije i medijska udruženja nisu dostavili liste sa po dva kandidata, od kojih bi skupština izabrala po jednog. Odbor zbog toga nije ni raspravljao o mogućim naslednicima Slobodana Dorića i Velimira Miloševića, a ovlašćeni predlagači kažu da se ne mogu dogovoriti koga će kandidovati.

Niko nije hteo odustati

Direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta, kojeg je ta organizacija kandidovala za novog člana Saveta RRA, kazao je da postoji više kandidata i da same organizacije ne mogu da se dogovore. On je dodao da bi u tom slučaju skupštinski odbor trebalo da odabere kandidate za koje bi skupština glasala.

– Ukoliko se to ne desi, to će biti znak da ne žele da se nešto promeni u funkcionisanju RRA – kazao je Dereta i dodao da je ta organizacija protiv izbora starih članova, jer je Zakon o radiodifuziji predvideo da se rotacijom članova unapredi rad te agencije.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće kazala je da su udruženja novinara umesto dva predložila tri kandidata, kao i da je kandidat NUNS-a, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Gordana Suša.

– Neko je morao da odustane od svog kandidata, ali kako niko to nije hteo, preostaje jedino da se ovlašćeni predlagači pozovu pred odbor – kazala je Nadežda Gaće.

Savet radi nesmetano

Prema Zakonu o radiodifuziji, novi članovi biće izabrani na šest godina, a prilikom prvog izbora članova Saveta, tri člana su dobila mandat na šest godina, potom tri na pet godina, a još tri člana su izabrana na četiri godine.

Mesta dvojice članova kojima mandat ističe treba da zamene kandidati koje predlože profesionalna udruženja (radiodifuzna, novinarska i udruženja filmskih i dramskih umetnika), kao i domaće nevladine organizacije i udruženja građana koja se bave zaštitom slobode govora, prava nacionalnih i etničkih manjina i zaštitom prava dece.

Dok nova dva člana ne budu izabrana, Savet RRA će, kako je izjavio zamenik predsednika te institucije Goran Karadžić, raditi nesmetano.

– Savet RRA, prema Zakonu o radiodifuziji, ima devet članova, ali, takođe prema zakonu, može zasedati i obavljati funkcije sve dok se u njemu nalazi najmanje pet članova – kaže Karadžić.

N.G.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi