Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Parlament pretvoren u Pink Zadrugu na RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 12. 2020.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Poslanici retorikom iz devedesetih napali glumca Dragana Bjelogrlića i medije

Parlament pretvoren u Pink Zadrugu na RTS-u

U nedostatku predstavnika opozicije, poslanici vladajuće stranke u Skupštini Srbije počeli su da se svađaju sa zamišljenim protivnicima – umetnicima, glumcima i naravno novinarima.

Vratile su se i etikete iz devedesetih o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima, kojima su ovaj put „počašćene“ kolege sa N1 i Nova S, uz optužbu da žele „fizički da uklone Vučića“.

„Ovim nezavisnim medijima N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik“, navela je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja.

Poslanik SNS Miloš Terzić je rekao da se „te televizije predstavljaju kao mediji, a u stvari su samo politički protivnici SNS“.

On je ocenio da je jedina politika ovih medija „što gore za Srbiju to bolje za njih“, a potom je dodao: „Žele da formiraju pogodnu atmosferu da neko od kriminalnih krugova u regionu fizički ukloni Vučića, jer im je smetnja“, rekao Terzić, naglasivši da N1 i Nova S „predstavljaju jednu antidržavnu konstrukciju“.

Ovo je samo deo izlaganja pojedinih poslanika vladajuće stranke koje izrečene za skupštinskom govornicom ne predstavljaju samo klevetu već i ozbiljnu pretnju zaposlenima u ovim medijima.

Sa time su saglasni sagovornici Danasa, ali i brojne organizacije i udruženja koja su osudila govore narodni poslanika.

Slobodan Georgiev, direktor vesti i programa Njuzmaks Adria u Srbiji, pita šta je sledeće, ako su oni protivnici države, „jer zna se šta se radi sa protivnicima države“.

– Hoćete da verujete da institucije rade, da ovde postoji neka država, a onda sa skupštinske govornice čujete ono što godinama slušate na Pinku. Poslanici su poslednjim nastupima upravo to postigli – od skupštine su napravili Pink, zadrugu. Nebitni, nevažni ljudi koji ni po čemu ne zaslužuju da sede u parlamentu, jer nikad ništa u životu nisu radili već su stranački poslušnici, zloupotrebljavaju institucije praveći opasnu atmosferu u društvu – naglašava Georgiev za naš list.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je otvorena „sezona lova“ na novinare kao i da je zabrinut za kolege.

– Nivo banditizma Vučićevih poslanika je pomeren za stepenicu više, i naravno da je uvek opasno i zloslutno kad vas prozivaju i vijaju banditi, naročito ako iza sebe imaju poslušni državni aparat i verni kriminalni milje. Jako je opasno i strah me je za kolege, pogotovu one viđenije, koji su pod posebnim režimom blaćenja i žigosanja. Pre neki dan se premijerka i nova ministarka zaklinju da im je bezbednost novinara jedan od prioriteta, a onda iz njihove partije pokrenu poternice za novinarima i otvore novu sezonu lova na „strane plaćenike i domaće izdajnike“ – ističe Bodrožić.

Organizacije civilnog društva i predstavnici medija oštro su osudili govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika.

„Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“ i da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik“. Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 20 organizacija civilnog društva i predstavnika medija.

Dodaje se da ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom.

Slavko Ćuruvija fondacija: Uvod u fizičke napade

Slavko Ćuruvija fondacija pozvala je poslanike Skupštine Srbije da prekinu orkestrirano targetiranje i verbalni linč neistomišljenika vladajućeg režima. „Zgroženi smo svakodnevnim zloupotrebama skupštinske govornice, putem koje se lansiraju besprizorni napadi na svakoga ko ne pripada korpusu stranaka na vlasti i njihovih satelita: od opozicionih lidera, preko nezavisnih regulatornih tela, organizacija civilnog društva i uglednih umetnika, sve do lekara i novinara. Od početka rada parlamenta u novom sazivu, koji skoro u potpunosti čine stranke na vlasti, svoju ulogu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti Skupština je zamenila ulogom teške mašinerije u obračunu sa svima koji se usuđuju da iskažu različito mišljenje“, navodi se u saopštenju Fondacije i podvlači da u duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, „strahujemo da bi ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima“.

UNS: Vređanje medija neprihvatljivo

Udruženje novinara Srbije osudilo je izjavu poslanice SNS Biljane Pantić Pilje koja je označila televizije N1 i Nova S kao „antisrpske“, „domaće izdajnike“ i „strane plaćenike“.

„Vređanje medija neprihvatljivo, posebno u najvišem zakonodavnom telu, i zaslužilo je reakciju predsedavajućeg“, istakao je UNS dodajući da očekuju da se poslanica Pantić Pilja izvini zbog ovog napada na novinare, kao i da se SNS ogradi od njene izjave.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi