Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Brnabić pružila uveravanja Briselu da će vlada obezbediti slobodu medija u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 12. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

Brnabić pružila uveravanja Briselu da će vlada obezbediti slobodu medija u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić pružila je uveravanja predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da će vlada preduzeti sve što je neophodno da obezbedi slobodu medija u Srbiji, rekao je portparol Evropske komisije Erik Marner.

Na redovnom brifingu za novinare on je naveo da je o slobodi medija i vladavini prava u Srbiji, u kontekstu pregovora o pridruživanju EU, bilo reči tokom jutrošnjeg videokonferencijskog sastanka predsednice EK i srpske premijerke.

Na novinarsko pitanje o napadima na nezavisne novinare i medije u Skupštini Srbije, portparolka EU Ana Pisonero naglasila je da je pozicija EU jasna i da EU osuđuje svaku pretnju ili napad na novinare.

„Za nas je od suštinske važnosti da novinarima bude omogućeno da obavljaju svoj posao bez pretnji, nasilja, uznemiravanja i zastrašivanja kako bi se obezbedilo da građani imaju pristup svim informacijama“, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da Brisel pozdravlja osudu ovih napada i pretnji od strane vlasti i da očekuje od Srbije da stvori okruženje u kom se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja.

To pitanje je, navela je Pisonero, obuhvaćeno i medijskom strategijom i akcionim planom koji je vlada Srbije usvojila i EU to „pozdravlja i poziva Srbiju da to brzo sprovede na transparentan i inkluzivan način“.

Portparolka EU je rekla i da EU očekuje da će nova radna grupa za bezbednost novinara nastaviti da obezbeđuje sudsko procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalonog nasilja nad novinarima.

„Znate dobro da su za nas sloboda medija i medijski pluralizam suštinski aspekti upisani u evropski DNK“, naglasila je Pisonero.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi