Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jugoslav Ćosić: Ovako je bilo i pred ubistvo Ćuruvije – uznemiravanje, pretnje, atmosfera istrebljenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 12. 2020.

Autor: Danijel Apro Izvor: Cenzolovka

Jugoslav Ćosić: Ovako je bilo i pred ubistvo Ćuruvije – uznemiravanje, pretnje, atmosfera istrebljenja

U Skupštini je do kraja ogoljeno licemerje vlasti: Dok premijerka osniva još jednu radnu grupu za bezbednost novinara, u parlament se vraća progon kritičkih novinara kao u najgore vreme devedesetih. Dok poslanici Oliveru Zekić opisuju kao hrabru, požrtvovanu i impresivnu, novinarima su namenjene salve mržnje, pretnje proterivanjem, optužbe za izdaju zemlje

„Ovim nezavisnim medijima, N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik“.

Poslanica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Biljana Pantić Pilja ovim rečima je u Skupštinu Srbije vratila epsku podelu na „patriotske“ i „izdajničke“ novinare, tako prisutnu u periodu u kojem su se mediji po kratkom postupku zatvarali, njihova imovina bila oduzimana, a novinari šikanirani, napadani, pa na kraju i – ubijani.

U nacionalnom parlamentu, u kojem praktično nema opozicije, tokom rasprave o finansijskom izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) čulo se da „ti mediji polako postaju političke partije“ (poslanik Đorđe Todorović), da ih karakteriše „apsolutno antidržavno ponašanje“ (Ivana Nikolić), te da je „njihova jedina politika – što gore za Srbiju, to bolje za njih“ (Miloš Terzić).

Ćosić: Šta je sledeće? Medijska Kristalna noć?

„Skupština se očigledno pretvorila u tvrđavu i platformu za obračune s nezavisnim medijima“, ocenjuje za Cenzolovku direktor vesti Televizije N1 Jugoslav Ćosić. „Tamo je sada takmičenje ko će da zalepi veću, težu i opasniju etiketu, ko će pronaći više stranih plaćenika i izdajnika, očigledno sve po želji predsednika, inače bi ih on lako u tome sprečio i objasnio im zašto su tamo.“

Ćosić je istakao da N1 ni na koji način ne ugrožava bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već da je zapravo potpuno suprotno. N1 i svi drugi nezavisni mediji, kako kaže, rade samo ono što rade svi nezavisni mediji u normalnim i demokratskim društvima.

„Ovakva atmosfera stvarana je pred ubistvo Slavka Ćuruvije. To je atmosfera stalnog uznemiravanja, pretnji, atmosfera istrebljenja. Ne znam šta je sledeće. Možda nekakva medijska ‘Kristalna noć’? Veoma se brinem za bezbednost svih kolega“, rekao je Ćosić.

Ponašanje u parlamentu otrglo se svakoj kontroli, ocenila je Slavko Ćuruvija fondacija i pozvala predstavnički dom na odgovorno ponašanje i prekid orkestriranog targetiranja neistomišljenika vladajućeg režima. Svako drugačije ponašanje, navode u Fondaciji, ne može se tumačiti drugačije nego  kao svesno guranje građana Srbije u dalju polarizaciju i sukobe.

„U duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, strahujemo da bi ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima“, piše u saopštenju.

Femić: Jako opasna etiketiranja

Urednik informativne redakcije Nova.rs Ratko Femić kaže da su zatražili objašnjenje od predsednika poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića, želeći da saznaju da li su reči izgovorene u Skupštini zvaničan stav vladajuće stranke.

Rečeno im je da, kako kaže, tamo ne vide ništa sporno u iznetim kvalifikacijama.„Izgleda da im je potpuno normalno ovakvo targetiranje novinara. Mene lično to nije iznenadilo. Pretili su nam ranije, preko društvenih mreža, naša novinarka (Ana Lalić, prim. aut.) hapšena je tokom vanrednog stanja. Ovo je, međutim, prvi put posle dugo vremena, možda još od devedesetih, da se s najviše tačke, iz zakonodavnog doma, čuju optužbe da je neko izdajnik i strani plaćenik“, kaže Femić.

Po rečima sagovornika Cenzolovke, namera poslanika SNS-a najverovatnije jeste da se skrene pažnja s pisanja medija. To je pokušaj da se, kako kaže, amortizuju kritike upućene vlastima.

„Ovo su jako opasne stvari. Ko zna do koga sve stižu njihove poruke. Svi znamo kako su se ovakva etiketiranja novinara u prošlosti završavala“, upozorava Femić.

Istovremeno se formira radna grupa za bezbednost novinara

A sedmica na medijskoj sceni Srbije počela je u sasvim drugačijem tonu. Najavljeno je brzo usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a odmah potom i formiranje radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Radna grupa bi, kako je najavljeno, trebalo da funkcioniše u okviru Ministarstva kulture i informisanja i u nju bi bio uključen kabinet premijerke Ane Brnabić.

Tom prilikom premijerka je izjavila da je jako važno to što je ministarka Maja Gojković povukla pet krivičnih prijava i devet tužbi protiv medija i novinara, a koje je podneo prethodni ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Međutim, manje od 48 sati kasnije, njihove, uglavnom mlade, stranačke kolege u Skupštini su nastavile s odvratnim etiketiranjem novinara.

„Ne radi se o takozvanim skupštinskim ‘slobodnim strelcima’ koji su se malo zaneli u mržnji, poltronstvu i nerazumevanju demokratskog društva“, smatra Ćosić. „Mislim da se radi o odabranim kuririma za brzu dostavu poruka. To su odvratne i opasne kvalifikacije. Bivšoj predsednici Skupštine i novoj ministarki kulture i informisanja, koja je izjavila da će se zalagati za slobodno informisanje, savetujem da pročita transkripte iz Skupštine.“

Zekić dobila ovacije, Gruhonjić pretnje

Kada se u istoj sali govori o osobama koje blagonaklono gledaju na režim, kao što je bio slučaj s kandidatkinjom za Savet REM-a Oliverom Zekić, parlament postaje apsurdna pozornica na kojoj se odigravaju izlivi oduševljenja narodnih poslanika. Ta osoba postaje hrabra, požrtvovana, impresivna.

S druge strane, kako to izgleda kada verbalni napadi u (između ostalog) Skupštini pređu još jednu liniju i prodru u sferu privatnog, video je glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE Dinko Gruhonjić.

Na ulazu zgrade u kojoj živi i njegovo dvoje dece, nepoznati počinioci tokom noći ispisali su jezive grafite. U njima se poručuje da je Gruhonjić ustaša, da Novi Sad nije njegov grad, niti da je Srbija njegova zemlja.

Njegove kolege brzo su prekrečile pretnje i nacističke simbole na zgradi.

Sve se dogodilo samo šest meseci nakon što je u Skupštini Srbije poslanik Marko Atlagić nazvao Gruhonjića „izdajničkom bitangom“. S tim se složio i njegov stranački drug Aleksandar Marković, uz povike: „U pravu ste, kolega Atlagiću“.

BOGATA TRADICIJA VREĐANjA I ZASTRAŠIVANjA U SKUPŠTINI

Kontinuirano vređanje i zastrašivanje novinara obeležilo je prethodni saziv nacionalnog parlamenta. U bizarnu modu ušlo je prikazivanje naslovnih strana dnevnih novina, odštampanih članaka, tvitova i privatnih fotografija novinara koji su kritički izveštavali o režimu.

„Evo je Antonela Riha na protestu, krenula da kupi gladiole pa se tu zatekla“, vikao je poslanik Marijan Rističević dok je mahao fotografijom novinarke.

„Kada je u pitanju zagađenje životne sredine, moramo progovoriti o duhovnom zagađenju“, rekao je Rističević dok je pokazivao fotografiju Nedima Sejdinovića, tadašnjeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). On je Sejdinovića nazvao „sastavnim delom saveza prevaranata i lopuža“ Dragana Đilasa.

Za skupštinskom govornicom vređao je i novinarku iz Inđije Vericu Marinčić.

Poslanik SNS-a Aleksandar Martinović optužio je list Danas da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je, kako je rekao, nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera. Njegov zamenik Vladimir Orlić ocenio je da su „list Danasoid“, kako ga je nazvao, kao i novinari tog lista „sramota za srpsko novinarstvo“.

Haški optuženik i predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da bi novinare poput Snežane Čongradin poslao na 20 godina robije.

U skupštinskoj sali Cenzolovka je bila kriva zbog objavljivanja, po Srbiju nepovoljnog, izveštaja Reportera bez granica (po indeksu medijskih sloboda u svetu Srbija se našla na 93. mestu, ostvarujući pad za 34 mesta u poslednje četiri godine).

U takvoj atmosferi zatraženo je da se na sednici Odbora za kulturu i informisanje raspravlja o napadu na novinare i foto-reportere na dan polaganja zakletve predsednika Srbije, ali je osudu napada sprečila tadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković. Ona je odgovorila da se dnevni red ne može dopuniti jer nije poštovana procedura.

Maja Gojković je u međuvremenu nagrađena ministarskom foteljom. Između ostalog, zadužena je za medije i informisanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi