Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gradonačelnik Kragujevca povećava budžet za medije na 10 miliona. I dalje daleko ispod potreba medija u tako velikom gradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 12. 2020.

Autor: Violeta Glišić Izvor: Cenzolovka

Gradonačelnik Kragujevca povećava budžet za medije na 10 miliona. I dalje daleko ispod potreba medija u tako velikom gradu

Za Cenzolovku je rečeno da će gradonačelnik Nikola Dašić sramni iznos za medijski konkurs uvećati više od tri puta – sa tri na deset miliona. Četvrti grad u zemlji, koji je bez mnogih medija ostao i zato što godinama za njih ništa nije izdvajano, i dalje ima mnogo tanji medijski budžet i od upola manjih gradova

Grad Kragujevac je u nacrtu odluke budžeta za 2021. godinu izdvojio tri miliona dinara za „ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“, odnosno za medijski konkurs.

Taj iznos je tri puta manji nego ovogodišnji, a čak 15 puta manji od onog iz 2019. godine, s tim što taj novac nije podeljen – Kragujevac konkurs za medije nikada nije raspisao.

Gradonačelnik Nikola Dašić je obećao da će se to dogoditi naredne godine, ali novinari u Kragujevcu kažu da obećanjima više ne veruju – toliko su ih se naslušali od prethodnog gradonačelnika. Naredne godine ćemo videti da li će se to promeniti.

Sada je 10 miliona, ali…

Čak i da se konkurs raspiše, bio bi to najmanji iznos u Srbiji u odnosu na veličinu grada. Teško je zamisliti da, ako konkurs bude raspisan i ako nekoliko medija podeli taj iznos i plati takse, može da sprovede i najmanje zahtevan projekat koji traje godinu dana.

Recimo, obližnja opština Rekovac, sa 12.000 stanovnika, za medijske sadržaje u 2020. godini izdvojila je 2,8 miliona dinara. Kragujevac ima gotovo 200.000 stanovnika.

Na pitanje Cenzolovke zbog čega je iznos za medije tako mali, drastično manji i u odnosu na prethodne godine (kada predviđeni novac nije dodeljen), u Gradskoj upravi su istakli da je u pitanju samo nacrt, a ne odluka o budžetu. Odnosno, da je moguće da će suma izdvojena za medije biti bitno drugačija.

„Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2021. godinu biće namenjeno 10 miliona dinara na predlog gradonačelnika“, navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

To je već na nivou iznosa koji je budžetom bio predviđen za 2020. godinu (koji nikada nije dodeljen).

Gradonačelnik nije precizirao iz kojih izvora će obezbediti dodatnih sedam miliona dinara, pošto se zna da je gradska kasa praznija nego prošle godine, o čemu svedoči i povećanje poreske osnovice za 30 odsto.

Kragujevački novinari sa kojima smo razgovarali su skeptični i podsećaju da je i Dašićev prethodnik Radomir Nikolić obećavao da će raspisati konkurs, ali da nikada iz gradske kase nisu dobili ni dinar.

Biće, kažu, strpljivi i čekaće da gradonačelnik pređe sa reči na delo i da prvi put od kada je to po zakonu obavezan – Kragujevac zaista i raspiše medijski konkurs.

Budžet za medije na nivou varošice

Novinari sa kojima je razgovarala Cenzolovka ističu da je 10 miliona minimum, da sve ispod toga predstavlja dodatno poniženje novinarske profesije i sramotu za grad veličine Kragujevca.

Kragujevac je sa skoro 200.000 stanovnika četvrti grad u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Niša.

Beograd je za 2020. godinu predvideo 85, Niš 89, a Novi Sad 33 miliona za medije.

Nešto manji gradovi, Subotica i Pančevo, za medije izdvajaju oko 40 miliona, četiri puta više novca nego što je Dašić obećao ili 13 puta više ukoliko budžet za medije ostane tri miliona.

Gradovi u okruženju -– Čačak, Kraljevo i Kruševac – godišnje za sufinansiranje medijskih sadržaja daju oko 20 miliona dinara.

U aktuelnom nacrtu odluke budžeta nije navedeno kako će i u kom iznosu u 2021. godini biti finansirana Radio-televizija Kragujevac. Prethodnih godina je toj televiziji godišnje isplaćivano od 45 do 50 miliona dinara.

Tim je zanimljivije to kako se došlo do ideje da će svim ostalim medijima biti dovoljno tri miliona dinara.

SAV NOVAC ZA MEDIJE ODLAZIO RTK

Kada je počelo projektno sufinansiranje, 2015. godine medijima je bilo namenjeno 40 miliona, naredne 2016. godine rekordnih 80 miliona.

U 2017. bilo je predviđeno 20, slično i u 2018. godini (26), a u 2019. godini 45 miliona, da bi taj iznos rebalansom bio povećan na 50 miliona.

Dosadašnja vlast je mogla da „izdvaja“ koliko god je želela, pošto konkurs, u stvari, nikada nije raspisan, već je sav novac odlazio Radio-televiziji Kragujevac.

Ta televizija je finansirana i mimo budžeta, pa je tako 2017. godine, kada je raskinuta privatizacija i ona ponovo prešla u vlasništvo Grada, na njen račun uplaćeno rekordnih 137 miliona dinara, da bi se pokrili dugovi bivšeg vlasnika Radoice Milosavljevića.

Svakom po 2.000 dinara mesečno

U Registru medija trenutno je upisano 38 medija sa teritorije Kragujevca. Ako tome dodamo i nezavisne produkcije koje se bave proizvodnjom i prodajom medijskog sadržaja, a potom i medije iz drugih gradova (beogradski tabloidi redovno dobijaju na konkursima po Srbiji), koji po zakonu mogu da se prijave na konkurs, u Kragujevcu bi moglo i 50 medija da konkuriše za tri miliona dinara.

Ako se to dogodi, mediji bi za proizvodnju sadržaja u javnom interesu mogli da dobiju po 30.000 dinara. Kada se odbije porez, to bi bilo oko 2.000 mesečno, pošto se novac dobija na godinu dana.

Istina, verovatno se na konkurs – ako bude raspisan – neće javiti toliko medija, ali u to niko, pa ni gradska vlast, ne može da bude siguran. Ne samo da su svi lokalni mediji ostali bez novca već i mnogi beogradski, nacionalni mediji vole da pokupe kajmak na lokalnim konkursima.

Prema rečima Gordane Jocić, urednice Radija Zlatousti, to očigledno nije dovoljno da se sprovede jedan ozbiljan i kvalitetan projekat.

„Ja sam dosledni zagovornik onoga za šta se zalaže cela medijska zajednica – da se za medijske sadržaje izdvaja dva odsto gradskog budžeta. Ako znamo da je budžet projektovan na devet milijardi, to je onda oko 180 miliona dinara. Uporedite tu sumu sa najavljenom“, kaže Gordana Jocić za Cenzolovku.

Ona veruje da u gradskoj kasi ima manje novca, ali je sigurna i da ima mnogo rasipanja.

„Oni godinama finansiraju privredno društvo Radio-televiziju Kragujevac. Dakle, ne finansira se medij, ni medijski sadržaj, već privredno društvo. To je samo jedan od primera rasipanja novca koji može da bude preusmeren na finansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa“, zaključuje Gordana Jocić.

Sa njom se slaže i direktorka nedeljnika Kragujevačke Gordana Božić koja smatra da ni 10 miliona nije dovoljno, a da su tri miliona ponižavajuća suma.

„Nismo ni računali na to da ćemo sa novcem od projekta koji će Grad finansirati moći da preživimo, ali bi on trebalo da pomogne medijima da budu u malo boljoj situaciji. Svi znamo koliko je teško u Kragujevcu i da smo gotovo ostali bez medija. Suma predložena u budžetu ništa neće značiti čak ni portalima koji nemaju velike troškove, a o novinama koje imaju i troškove štampe i prostora da ne govorim“, ističe Gordana Božić.

Pre nekoliko meseci, u prvom susretu sa kragujevačkim novinarima u Medijskom skloništu, gradonačelnik Nikola Dašić je u neformalnom razgovoru istakao da će se truditi da budžet za medijske sadržaje bude na nivou gradova slične veličine, ako ne i veći.

Prvo obećanje kragujevačkim medijima već nije ispunio. Ostaje da se vidi da li će konkurs zaista biti raspisan početkom 2021. godine, kao što je najavio.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi