Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Amal Kluni: Nada za pravdu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2020.

Autor: Danijela Jakobi Izvor: Danas

Amal Kluni: Nada za pravdu

Fondacija Kluni, koju vodi Amal Kluni zajedno sa svojim suprugom, holivudskim glumcem Džordžom Klunijem, najavila je da će priteći u pomoć uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću, koji je ukazao na zloupotrebe u izvozu oružja.

U toku je priprema izveštaja o toku postupka protiv Obradovića, koji će uskoro biti poslat ovoj fondaciji, koja prati slične slučajeve svuda po svetu.

Protiv Aleksandra Obradovića u Srbiji duže od godinu dana traje istraga zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu, jer je novinarima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da su privatne kompanije po povlašćenim cenama kupovale oružje od „Krušika“, čime su oštetile tu državnu fabriku, a među njima je i privatna firma „GIM“, koju je zastupao pokojni otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića –  Branko Stefanović.

Amal Kluni je predsednica Kluni fondacije za pravdu, koju je osnovala zajedno sa svojim suprugom 2016. godine, u cilju poboljšanja pravde u sudnicama, zajednicama i učionicama širom sveta.

Projekat Fondacije Kluni pod imenom „TrialWatch“ prati suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, braniteljima ljudskih prava i manjinama i zastupa one koji su nepravedno zatvoreni.

Amal Kluni (rođena Alamudin) je libansko-britanska advokatica specijalizovana za ljudska prava, aktivista i pisac. Pravnica je u londonskoj advokatskoj kancelariji Dauti Strit Čembers.

Među njenim klijentima su Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko i dobitnica Nobelove nagrade Nadija Murad.

Za specijalnu izaslanicu britanske vlade za slobodu medija je imenovana prošle godine, ali je pre oko mesec dana podnela ostavku na to mesto u znak protesta zbog namere vlade da prekrši međunarodni zakon donošenjem zakona o unutrašnjem tržištu.

U žestokoj osudi pretnje britanskog premijera Borisa Džonsona da će pregaziti britanske međunarodne ugovorne obaveze u sporazumu o povlačenju iz EU, ona je opisala vladine postupke kao „žalosne“.

Amal Alamudin rođena je 3. februara 1978. u Bejrutu. Njeno ime na arapskom jeziku znači „nada“. Potiče iz ugledne porodice intelektualaca.

Kada je 1982. godine te prostore zahvatio Libanski građanski rat, njena porodica je bila prisiljena da pobegne.

Nastanili su se u u Džerards Krosu u Bakingemširu u Engleskoj. Studije prava završila je na Oksfordskom univerzitetu.

Diplomirala je 2000, a naredne godine upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Njujorku, gde je stekla titulu mastera.

Kvalifikovana je da se bavi advokaturom u SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tečno govori engleski, francuski i arapski jezik. Ona i Džordž Kluni venčali su se 2014. u Veneciji u Palati Farseti, a u junu 2017. rodila je blizance, devojčicu Elu i dečaka Aleksandara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi