Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo kulture: Jasno i glasno smo osudili upad i nasilje na izložbi u Zemunu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2020.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture: Jasno i glasno smo osudili upad i nasilje na izložbi u Zemunu

Na vrhuncu hajke koja se vodi protiv Ministarstva kulture i informisanja, vreme je da se bar sa naše strane, na ovu morbidnu priču stavi tačka.

Nismo u obavezi da se pravdamo klevetnicima u vidu zanata, već račune moramo da podnosimo i objašnjenja pružamo dobronamernim građanima ove zemlje, koji su u ogromnoj većini.

U svom prvom saopštenju jasno i glasno smo osudili upad maskiranih lica na izložbu u galeriji Stara Kapetanija i njihove akte nasilja, nazvavši ih huliganskim podzemljem i pozvavši nadležne organe da ih što pre privedu licu pravde. Takođe je, pored ostalog, naglašeno da osuđujemo svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima.

Ko i kako je pokušao da ovaj stav pretvori u „nacizam” ili u nešto što „podseća na nacizam” i „ohrabruje ili podstiče nasilje”, kako je ovo saopštenje u nekim tumačenjima postalo „najsramnije saopštenje” nekog ministarstva i zašto je izazvalo cunami prostačkog, i neverovatno agresivnog i neukusnog vređanja?

Očigledno zato što smo se usudili da oštrim rečima osudimo neke izložene crteže, navodne karikature, na kojima su slike mučenja i kasapljenja beba, odsecanja udova i eksplicitnih prizora ubistava nedonoščadi. Šokirani tim prizorima, nazvali smo ih, u kolokvijalnom smislu proizvodima patologije i devijacije svesti, jer nam je teško da zamislimo odraslu osobu koja takve scene zamišlja, mašta o njima ili ih crta na papiru i izlaže pogledu javnosti.

Optuženi smo da time nasrćemo na umetničke slobode i od najglasnijih bukača, preambicioznih a neostvarenih i time iskompleksiranih političkih nasrtljivaca i uobičajenih „građanističkih” i ultraliberalnih horista sponzorisanog dela nevladinog i medijskog sektora,  optuženi smo za neku vrstu nacizma. Rečnikom bez presedana, izricane su na naš račun neke od najsramotnijih i najbesmislenijih optužbi poslednjih decenija. Bez da se iko postideo zbog tih žalosnih i bolesnih reči.

Takva zamena teza, te erupcije laži, kleveta i uvreda i toliko drsko i bezočno prenebregavanje osude kojoj smo izložili nasilni upad na izložbu (kasnije se ispostavilo maloletnih lica) razlog su za zabrinutost u vezi sa stanjem jednog dela javnosti, uglavnom i nažalost prestoničkog i sponzorisanog, kao i i za pravac u kome će se ovo društvo kretati ako tim putem nastavi.

Za neupućene, ovo ministarstvo niti izdaje dozvole za izložbe, niti ih zabranjuje niti uređuje, već naprotiv. Izdašno i redovno, često i jedino u državi, finansira veliki broj projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva iz godine u godinu. Potpuno poštujemo umetničke slobode i pravo svakoga da na artistički artikulisan ili na bilo koji način koji ume i može, prikazuje svoj pogled na svet. Ali zadržavamo pravo da mislimo da crteži iskasapljenih, sadistički mučenih i ubijenih beba, nisu ni umetnost ni kultura ni moral. I kao što svima priznajemo pravo na slobodu govora i izražavanja misli i pozivamo druge da ih poštuju, očekujemo i podrazumevamo da tako i naš glas bude tretiran. Kao pravo jedne nadležne institucije da o nekoj temi zauzme stav. Naročito i zato što verujemo da smo ovim konkretnim stavom izrazili pretežna uverenja miliona građana ove zemlje kojima su deca a posebno nedonoščad predmet ljubavi, brige i pažnje a ne objekat kvaziumetničkog iživljavanja u prikazu i neprimerenih asocijacija udaljenih od svakog etičkog obzira.

Čvrsto verujemo da smo ovim na strani uobičajenog i prihvaćenog shvatanja morala ogromne većine građana Republike Srbije a sve one malobrojne koji drugačije misle, pozivamo da i dalje rade kako žele i afirmišu onaj pogled na svet koji im godi ali sa svešću da će ono što rade biti izloženo slobodnoj oceni slobodnih ljudi, medija i institucija. Nikakve klevetničke i manipulativne invektive neće na silu ućutkati Ministarstvo kulture i informisanja ove zemlje kada je reč o ovako važnim pitanjima.

Konačno, apelujemo na sve da se uzdrže od svake vrste verbalnog i fizičkog nasilja nad neistomišljenicima a nadležne organe da budu revnosni u pronalaženju i na zakonu zasnovanom sankcionisanju svih onih koji bilo kada i bilo gde posegnu za nasiljem, bez obzira na pobude.

Ovim polemiku u vezi sa ovom temom smatramo okončanom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi