Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Više emisija o problemima građana, a manje o politici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2009.

Izvor: Blic

Više emisija o problemima građana, a manje o politici

Skup albanskih, crnogorskih i srpskih novinara u Nišu NIŠ - Medija centar Niš po prvi put od razdvajanja Crne Gore okupio je desetak novinara s ovog prostora, južne Srbije, severnog i centralnog Kosova gde će kroz projekat „Zajednički cilj” u televizijskim emisijama obrađivati u svojim sredinama društvene i socijalne teme koje neće podrazumevati ni trunku političkih dešavanja u tom delu Balkana.

Miodrag Miljković, koordinator projekta, ističe da će ceo projekat trajati 12 meseci. Svim novinarima ovih dana predavanje o projektu drži naš proslavljeni snimatelj Veljko Đurović, koji je karijeru gradio na mnogim svetskim ratištima

.- Suština projekta je da vidimo gde smo sada posle svih previranja. Sve tri geografske celine su nekada pripadale istoj državi, a sada svi žele u Evropsku uniju. Zato smo izuzeli političke teme jer želimo da vidimo kako zaista narod živi, šta mu nedostaje, a to još niko nije uradio jer dnevnopolitički događaji često zaklone stvarne probleme građana. Tih 12 emisija koliko planiramo da uradimo pokazaće koliko smo spremni da se priključimo uniji. Radićemo teme kao što su reforma pravosuđa, razvoj malih i srednjih preduzeća, zaštita životne sredine, šta građani misle o evrointegracijama, komunalna kultura i druge. Kada se nasnime materijali, onda će se sve to kroz montažu uklapati u emisije koje će se emitovati u regionalnim televizijama - kaže Miljković.

Ivan Vuković iz Leposavića, novinar producentske kuće „Womua”, kaže da će se iz emisije u emisiju prikazati društvena realnost kroz koju prolazi ceo region, a pogotovu sever Kosova.

Njegov kolega Safet Muhović pak napominje da je važno što će se u projektu potpuno objektivno predstaviti narodi, odnosno njihova mišljenja na zadate teme.

- Nismo mi ovde da kroz projekat mirimo narode već da, u stvari, vidimo koji su načini za saradnju različitih etnosa, jer će ceo taj deo Balkana jednom biti u Evropskoj uniji. Nije nam bitno da li ćemo izazvati pozitivne ili negativne reakcije već da emisije budu nepristrasne i da jedni vide kakva je situacija kod drugih i obrnuto - kaže Muhović.

Suzana Ganić je novinarka iz Ulcinja i prvi put se susreće sa ovako komplikovanim zadatkom.

- Moja sredina je izuzetno multietnička i ovde mi posebno znači što nam kolega Đurović daje znanja koja do sada nismo imali prilike da čujemo - napominje ona.

Antrfile : Danju predavanje, noću druženjeSvi novinari, gosti Niša preko dana su na predavanju, dok uveče upoznaju grad ako nisu umorni od mukotrpnog rada. Novinari su već posetili restoran „Verige”, a jedan manji deo bio je i u rokenrol klubu „Od sumraka do svitanja”.

M. Smiljković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi