Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dragan J. Vučićević: Nismo dobili presudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2020.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Provladini mediji kojima je švajcarski sud zabranio pominjanje vlasnika Junajted grupe prećutali tu informaciju

Dragan J. Vučićević: Nismo dobili presudu

Vest da je osnivač i suvlasnik United Grupe Dragan Šolak tužio i dobio pred sudom u Švajcarskoj Pink, Informer i Studio B zbog iznošenja neistina o njemu, nije se mogla čuti odnosno pročitati u navedenim medijima.

Prema presudi Okružnog suda u Cirihu, Pink, Informer i Studio B su dužni da isplate odštetu Šolaku i da se ubuduće uzdrže od ustaljene retorike kojom se „povređuju prava ličnosti“ odnosno vređa osnivač UG. Presudom je posebno zabranjeno vlasniku i glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću da daje izjave koje krše lična prava Dragana Šolaka, navedeno je u saopštenju UG.

Osim što vest o ovome nije objavljena u medijima koji su izgubili spor, Vučićević je juče gostujući u Jutarnjem programu TV Pink komentarisao društveno-političke teme i ponovo pominjao „tajkune Đilasa i Šolaka“ u svom uobičajenom maniru. Upitan da prokomentariše presudu kao i svoj nastup, Vučićević je za naš list odgovorio kontrapitanjem:

– O kojoj presudi govorite? Imate li je? Jeste li je videli bilo gde osim u vestima N1? I kako objašnjavate da je neka navodna presuda doneta u Švajcarskoj protiv srpskih medija i to bez našeg prisustva? Ako ovo nije pritisak na medije i pokušaj ekonomskog ubistva novinara, onda ne znam šta to jeste – konstatovao je Vučićević.

On je dodao da je za presudu i za suđenje saznao iz vesti na N1.

– Ne branite nebranjivo, ne podržavajte Šolakovo i Đilasovo nasilje, možda ćete se i vi naći na njihovoj crnoj listi – poručio nam je vlasnik Informera.

Prema nezvaničnim saznanjima, niko od vlasnika odnosno urednika tuženih medija nije primio poziv švajcarskog suda, čime su vešto izbegli da se nađu pred sudom. Međutim, iako nisu primili poziv te su izbegli suđenje, ne znači da neće morati da poštuju odluke tog švajcarskog suda, kada one budu ozvaničene u Srbiji.

Advokat Jovica Todorović objašnjava za naš list da je potrebno da tužilac pokrene pred domaćim sudom jedan poseban postupak za priznanje strane sudske odluke.

– Kada domaći sud rešenjem izvrši priznanje te presude, ona će imati pravno dejstvo kao i presuda domaćeg suda. Nešto slično kao nostrifikacija diplome o završenoj školi ili fakultetu – kaže Todorović.

Podsetimo, Okružni sud je utvrdio da su ti Pink, Informer i Studio B vodili medijsku kampanju protiv Šolaka, lažno ga optužujući i objavljujući neistine koje se odnose na samu ličnost i način poslovanja tužioca i navodni politički angažman, uz izražavanje komentara i mišljenja sa ciljem da se tužilac neobjektivno prikaže u lošem svetlu.

Advokati Dragana Šolaka nisu bili dostupni za više detalja o samom procesu suđenja, kao i presudi.

Obeštećenje Šolaku

Švajcarski sud je doneo odluku da su tuženi mediji obavezni da isplate Draganu Šolaku obeštećenje u deviznom iznosu (CHF), da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vršili povredu prava ličnosti, kao i da se uzdrže od budućeg ponavljanja ovog dela i da objave sadržaj presude. Takođe moraju tužiocu da nadoknade troškove postupka. Presuda Okružnog suda u Cirihu postala je pravosnažna 15. septembra 2020. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi