Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Viši sud u Leskovcu zaštitio uzbunjivača iz Gračanice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2020.

Autor: Novak Grujić Izvor: Pištaljka

Viši sud u Leskovcu zaštitio uzbunjivača iz Gračanice

Viši sud u Leskovcu zaštitio je uzbunjivača iz Doma zdravlja u Gračanici Ivana Lukića donevši privremenu meru kojom suspenduje odluku o uskraćenim dežurstvima za doktora Lukića koji godinama ukazuje na korupciju i druge nezakonitosti u svojoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo je druga privremena mera koju je advokatski tim Pištaljke izdejstvovao za uzbunjivača Lukića. Prethodnu je iz sličnih razloga doneo Viši sud u Kosovskoj Mitrovici 2016. godine.

Sud je utvrdio da je uzbunjivač učinio verovatnim da će ukidanjem dežurstva nastati potraživanje koje će bez privremene mere biti teško naplativo, pa je doneo odluku u korist uzbunjivača. Rešenjem Doma zdravlja u Gračanici od pre dva meseca ukinuto je dežurstvo svim pedijatrima u toj ustanovi, ali je uzbunjivač jedini pedijatar kome je do tada dodeljivano dežurstvo. Formalno obrazloženje za ukidanje dežurstva je – kako to često biva u slučajevima kada treba da se naškodi samo uzbunjivaču – da to zahtevaju „stvarne i objektivne potrebe službe“.

Ivan Lukić još od 2015. godine ukazuje nadležnim organima na nenamensko trošenje novca iz budžeta Doma zdravlja u Gračanici za šta je kao odgovorne označio direktorku ustanove, njenog zamenika i rukovodioce finansijske službe.

Prijavljivao je da se službenim vozilima Doma zdravlja prevoze pacijenti albanske nacionalnosti bez zdravstvenog osiguranja i odgovarajućeg uputa u zdravstvene ustanove u drugim delovima Srbije. Transport se, po Lukićevim navodima, naplaćivao 650 evra, a novac su bez evidencije prisvajali direktor i šef voznog parka.

Uzbunjivač je ukazivao i na nenamensko trošenje novca trebovanog od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja zbog čega su pacijenti od svog novca kupovali određenu terapiju. Ta ista terapija se prikazivala kao dobijena preko javne nabavke. Od novca RFZO-a su se umesto za lekove, sanitet i slično, sredstva trošila za isplatu dugovanja jednom zaposlenom na osnovu sudske presude. Rukovodioce Doma zdravlja je optužio i da prisvajaju deo novca namenjenog za isplatu dežurstava, umesto da ceo iznos uplate lekarima koji su zapravo i dežurali.

Doktor Lukić je kao uzbunjivač i sindikalni lider prijavljivao još niz nepravilnosti vezanih za radni i materijalni položaj zaposlenih u gračaničkom Domu zdravlja, koji su zbog samovolje direktora i njegovih saradnika u pojedinim periodima bili ugroženi. Tako je bez adekvatnog obrazloženja kompletno tehničko osoblje, njih preko stotinu, u oktobru 2018. godine primilo umanjenu zaradu. Uzbunjivač je ukazivao i na to da direktorka omogućava svom zameniku i načelniku da sami sebi prave raspored rada i upisuju fiktivne prekovremene sate, dok on i pojedine njegove kolege moraju da nadoknađuju i dane kada nisu radili zbog državnih praznika. Osim toga, Lukić navodi i da postoji krug privilegovanih lekara kojima se češće dodeljuju dežurstva.

Za vreme vanrednog stanja tokom proleća ove godine, uzbunjivaču i nekolicini njegovih kolega kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije kako bi se vratili u Gračanicu. Lekarima koji nisu bili u mogućnosti da se vrate na posao nije uplaćen lični dohodak za taj period.

O korupciji i drugim nezakonitostima uzbunjivač Lukić je obaveštavao i nadležne u Domu zdravlja i najviše državne instance.

Prijave doktora Lukića nisu izazvale reakciju nadležnih organa, ali jesu izazvale direktorku gračaničkog Doma zdravlja da sprovodi odmazdu prema njemu.

Na nezakonitosti je ukazao Upravnom odboru Doma zdravlja. Oni nisu reagovali pa je prijave slao i Inspekciji rada u Kosovskoj Mitrovici, Inspekciji Kosovsko-mitrovačkog okruga. Više puta je tokom godina alarmirao i Inspekciju Ministarstva zdravlja, posebno i zdravstvenog inspektora. Prijave je poslao i Agenciji sa sprečavanje korupcije.

U proteklih trinaest godina rada u Gračanici uzbunjivač Lukić nikada nije bio kažnjivan. Odmazdu svijih poslodavaca počeo je da trpi tek po podnošenju prijava nadležnim inspekcijama i drugim državnim institucijama.

Zbog te odmazde doktor Lukić je uz pomoć pravnog tima Pištaljke pred Višim sudom u Leskovcu poveo postupak radi zaštite u vezi sa uzbunjivanjem. Taj postupak je u toku.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi