Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sumrak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2020.

Autor: Veran Matić Izvor: javniservis.net

Sumrak

Danas je trebalo da se održi glavno ročište po krivičnoj prijavi za ugrožavanje bezbednosti za pretnju koju sam dobio 2015. godine. U 2016. godini lociran je mogući počinilac, dati iskazi osumnjičenog i oštećenog i do ovog ročišta nisam imao informacije o tome šta se događa u istrazi.

Danas smo saznali o više izjašnjavanja optuženog, a shvatili smo da je bio angažovan i veštak, koji veštačenjem procenjuje tvrdnje optuženog da je neko drugi, na njegovom ličnom nalogu, napisao pretnju i poziv da se meni odseče glava na Terazijama.

Danas su na ročište došli svi pozvani osim advokata optuženog, koji je pre nekoliko dana poslao molbu za odlaganje jer ide na godišnji odmor. Sudija je ocenio da je to neopravdano odsustvo i kaznio advokata sa 25.000 dinara i troškovima današnjeg neodržanog glavnog pretresa.

Ponavlja se opstrukcija i advokatski bezobrazluk koje, u vrlo grubim okvirima, vidimo u slučaju suđenja okrivljenim za paljenje kuće kolege Jovanovića. Novo ročište je zakazano za mesec dana.

***

Već sam se nekoliko puta u ovom dnevniku bavio onim što se događa sa medijima u Mađarskoj.

https://javniservis.net/dnevnik/izadi-i-bori-se/

I svaki put su vesti sve gore i gore.

http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/103959/mediji-na-udaru-orbanovog-sistema.html

Tokom jula su urednici vodećeg nezavisnog medijskog portala Index.hu kolektivno podneli ostavke usled straha da će izgubiti svoju nezavisnost nakon smene glavnog i odgovornog urednika. Početkom septembra glavni urednik tradicionalnog nedeljnika je otpušten samo zato što je objavio sliku premijera sa suprugom i decom. Sada je na redu nezavisni “Klub radio” koji je odlukom regulatora izgubio nacionalnu frekvenciju i čiji se signal može čuti samo u Budimpešti. Tim povodom je reagovala komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

https://www.cenzolovka.rs/region/dunja-mijatovic-zabrinuta-zbog-moguceg-gasenja-nezavisnog-radija-u-majdarskoj/

Dvadeset godina posle Petog oktobra i trideset godina posle pada Berlinskog zida Radio slobodna Evropa se vraća u Mađarsku.

http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/103466/radio-slobodna-evropa-ponovo-u-madjarskoj-vise-od-30-godina-posle-pada-komunizma.html

Kao mi nekada, sada mađarske kolege primaju po svetu međunarodne nagrade u znak podrške za njihovu borbu za slobodu medija. Poslednji primer je nagrada koja je prošle nedelje u nemačkom gradu Potsdamu, kao „svetioniku slobode štampe“ uručena bivšem glavnom i odgovornom uredniku portala Index.hu Sabolču Dulu od strane Dunje Mijatović.

http://www.m100potsdam.org/en/a-beacon-of-press-freedom-szabolcs-dull-receives-m100-media-award-2020/

Kada se 2010. godine Viktor Orban vratio na vlast, Mađarska je zauzimala 23. mesto na listi “Reportera bez granica”.

Trenutno se nalazi na 89. mestu.

Kada vidim sunovrat ove članice Evropske unije kada su u pitanju slobode medija i izražavanja, svestan sam se da ćemo ih u njihovom slobodnom padu čak i mi prestići pošto smo na 93. mestu.

I setim  se kako smo se pre dvadeset godina sretali sa Viktorom Orbanom na konferencijama u Segedinu tokom njegovog prvog premijerskog mandata. Svojevrsno svedočanstvo tome je fotografija koja je nastala u jesen 1999. godine na kojoj smo na ulici u Segedinu zajedno Saša Mirković (Radio B92), Boban Tomić (Radio Bajina Bašta), Milorad Tadić (Radio Boom 93 Požarevac) i ja.

Tada je Orban srpskim medijima pomagao u borbi protiv Miloševića.

Ko će sada pomoći mađarskim medijima?

A ko tek onima u Srbiji?

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

23.09.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 20:55

Стипендија

Орбан је својевремено био и Сорошов стипендиста, али је на време схватио с ким има посла.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi