Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Crnogorska policija: Nismo dobijali zahteve s Malte u vezi s ubistvom novinarke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 08. 2020.

Autor: Beta Izvor: N1

Crnogorska policija: Nismo dobijali zahteve s Malte u vezi s ubistvom novinarke

Direktor crnogorske uprave policije Veselin Veljović izjavio je da policija nije dobijala direktne zahteve od policije Malte u vezi sa ubistvom malteške novinarke Dafne Karuana Galicije, objavljeno je na Tviter nalogu Uprave policije.

"Izvršenim proverama utvrđeno je da ubijena novinarka kao ni osumnjičeno lice Y.F. nisu posećivali Crnu Goru", rekao je Veljović.

Policija Malte od Uprave policije nije tražila bilo kakve provere za crnogorsku kompaniju koja gazduje vetroelektranom Možura, firme Možura Wind Park d.o.o, kao "ni lica u tom društvu", tvrdi Veljović.

Direktor Uprave policije je kazao da nisu od policije Malte dobijali zahteve za provere firmi koje se pominju da su povezane sa VE Možura kao ni za eventualne povezanosti sa državnim zvaničnicima Crne Gore.

"U slučaju konkretnih zahteva od policije Malte u vezi sa slučajem ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije, Uprava policije će postupati blagovremeno i tim zahtevima će dati prioritet u svom radu", kazao je Veljović.

Sin Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene pre tri godine na Malti, Metju Karuana Galicija otkrio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura.

"Ispitivala je veze Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu", rekao je on u intervjuu Vijestima.

On je naveo i da bi američkim i evropskim vlastima trebalo da privuče pažnju mogućnost da je račun u banci grčkog biznismena sa crnogorskim pasošem Petrosa Statisa korišćen kao crni fond za korupciju.

Crnogorski projekat Možura vetroelektrane pokrenut je 2010. godine, kao prvi veliki projekat sistema obnovljive energije u Crnoj Gori.

Koncesiju za izgradnju i pokretanje vetroelektrane osvojila je španska kompanija Fersa Renovables, koja se kasnije spojila sa drugom kompanijom Audaks Renovables (Audax).

U novembru 2015. godine malteška vlada objavila je da državna kompanija Enemelta kupuje ovaj projekat.

Računi koje je objavila Fersa i korporativni zapisi u Crnoj Gori otkrili su da je Fersa prodala 99 odsto svog udela u Možuru posredniku, kompaniji sa sedištem na Sejšelima, nazvanoj Cifidek (Cifidex Ltd). Preostali jedan odosto udela kompanije koji je bio u vlasništvu crnogorske kompanije, takođe je prodat Cifideksu.

Prema podacima u javnim evidencijama, kako je objavio Rojters, Cifideks je deonice Možure kupio 10. decembra 2015. godine za 2,9 miliona evra. Dve sedmice kasnije Cifideks je prodao svoje deonice Enemalti. U svojim računima, Enemalta je navela da su platili 10,3 miliona evra, tri puta više od originalne cene.

Vlasništvo nad Cifideksom, kao ni moguća zarada, nisu otkriveni u javnim evidencijama. Rojters takođe nije mogao da utvrdi kako je ili zašto Cifideks uključen u prodaju.

Audaks kompanija je takođe odbila da podeli sa Rojtersom detalje o Cifideksovom vlasništvu. Oni su naveli da su vetroelektranu prodali zbog strateških razloga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi