Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminula književnica i novinarka Isidora Bjelica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2020.

Izvor: Tanjug, UNS

Preminula književnica i novinarka Isidora Bjelica

Književnica, novinarka i članica Udruženja novinara Srbije Isidora Bjelica preminula je juče u Beogradu u 54. godini.

Isidora Bjelica je rođena u Sarajevu 10. decembra 1966. godine gde je završila gimnaziju. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (odsek dramaturgija), gde je radila kao asistent na predmetu scenario.

Kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa srpskog i jugoslovenskog prostora. Godinama je objavljivala feljtone, putopise i reportaže na različite teme u „Profilu“, „Kuriru“, „Pravdi“, „Zbilji“…

Bila je glavna urednica diplomatskog magazina Vip Trip Diplomatik i projekata: "Isidorine ženske strane", "Hepi-end", "Trag istine".

Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspeh doživela drama o Isidori Sekulić. Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga "Klot-Frket" na BK televiziji i BN televiziji, kao i "Isidorin ljubavni vodič" na televiziji Metropolis.

Bila je scenarista i reditelj prvog srpskog nezavisnog filma "Dorćol-Menhetn" 2000. godine.

Objavila je više od šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom. Prevođene su na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad: dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade i nagrade "Dragiša Kašiković" za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone…

Za roman "Spas" dodeljena joj je nagrada "Zlatni Hit liber" 2014. godine.

Članica UNS-a je od 1996. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi