Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lazić o prikupljanju podataka o NVO i novinarima: Javnost mora da zna zašto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2020.

Autor: N1 Izvor: Cenzolovka

Lazić o prikupljanju podataka o NVO i novinarima: Javnost mora da zna zašto

Potrebno je da Uprava za sprečavanje pranja novca saopšti koje su osnove sumnje zbog kojih traži prikupljanje podataka o NVO i novinarima, da bi javnosti bilo poznato zašto se to preduzima sad i prema tolikom broju organizacija i pojedinaca, rekao je Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

„Bilo bi najbolje da javnost bude upoznata sa tim na osnovu kojih osnova sumnje se traži to prikupljanje informacija jer se ovako daje materijal tabloidima da provlače ljude i organizacije na spisku, a da se na kraju možda sve i završi bez epiloga“, istakao je on govoreći o zajedničkom saopštenju koje su o ovom slučaju javnosti uputili Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja.

Ono što je ovde neobično je što se tražilo vanredno prikupljanje informacija za jedan veliki broj NVO i medija, i to onih koji se bave zaštitom ljudskih prava, i novinara koji su prepoznati kao novinari koji se bave otkrivanjem negativnih pojava u društvu, a većina ih je poznata po kritičkom odnosu prema vlastima i zalaganju za vladavinu prava i otkrivanje koruptivnih pojava, istakao je on.

Kada se to desi odjednom, dodao je, a ne radi se o jednoj organizaciji ili jednom novinaru za koje su postojali osnovi sumnje, nego se radi o velikom broju, a da osnove sumnje nisu predstavljene javnosti – to stvara sumnju.

„Ovo će dodatno urušiti poverenje u institucije koje je i sada nisko. Mnogi koji su na spisku upravo su poznati po tome sto su javnost upoznali sa brojnim aferama, pa ovo može da stvori utisak da se radi o osveti prema tim ljudima“, naveo je.Lazić je ocenio da je dobro da se u slučaj uključio i Zaštitnik građana, ali sve zavisi od toga kakav slučaj će epilog imati.„Bojim se da epilog ne bude da se da materijal da se neki ljudi provlače neko vreme kroz blato, a da se onda to završi bez ikakvog rezultata, utvrđivanja bilo kakvih činjenica“, naveo je.On je rekao da se boji da će ovo dodatno urušiti kredibilitet države u pregovorima sa EU, kao što će urušiti dodatno i poverenje građana u institucije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi