Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Popović: Rast lažnih vesti i dezinformacija, čuju se od zvaničnika i institucija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2020.

Izvor: N1

Popović: Rast lažnih vesti i dezinformacija, čuju se od zvaničnika i institucija

Milena Popović, urednica Istinomera, istakla je u Novom danu da je pandemija koronavirusa prouzrokovala ogroman porast lažnih vesti i dezinformacija u svetu ali i u našim medijima, naročito tabloidima, kao i da su se takve stvari mogle čuti od političara i institucija. Zbog svega toga, kompanija Fejsbuk je pokrenula akciju otkrivanja i označavanja lažnih vesti na toj društvenoj mreži, a partneri u našoj zemlji su portal "Isitinomer" i agencija "Frans pres"

"Već nekoliko godina se sprovodi program provere informacija koje se pojavljuju na Fejsbuku. U preko 70 zemalja se u saradnji sa novinarima i 'fektčekerskim' organizcijama proveravaju informacije na toj društvenoj mreži. Sada je kompanija Fejsbuk odlučila da svoj program proširi na ovaj deo sveta, i mi ćemo zajedno sa kolegama iz agencije 'Frans pres' na dnevnom nivou proveravati ono što se plasira kroz objave. Skeniraće se potencijalno netačne infromacije  i ukoliko se utvrdi da su netačne, one će biti manje vidljive korisnicima", objašnjava Popović.

Dodaje da ukoliko neko od korisnika želi da podeli tu informaciju, njemu izlazi upozorenje da se radi o lažnoj vesti, kao i objašnjenje zašto ta vest nije istinita.

"Opcija uklanjanja ne postoji, ali se na ovaj način rediguje broj korisnika koji ovu informaciju vidi, a samim tim i mogućnost da je podeli dalje", navodi ona.

Prema njenim rečima, pandemija koronavirusa je pokazala u kojoj meri dezinformacije mogu da se povećaju, tako da je došlo do 'poplave' lažnih vesti i dezinformacija.

"Sem društvenih mreža, izvor dezinformacija su i najčešće tabloidi, a ono što je najopasnije je da lažne vesti dolaze i od onih koji bi trebalo da su najodgovorniji, a to su zvaničnici, politički akteri i same institucije", napominje Popović.

Govoreći o praktičnom dejstvu lažnih informacija, ističe da se širom sveta dešavali brojni incidenti u kojima su ljudi na svoju ruku uzimali lekove, koje su u pojedinim slučajevima izazivali i smrt. Pored toga, zbog lažnih vesti su čupani telefonski stubovi u Velikoj Britaniji, a u Indiji su dečaci muslimanske veroispovesti prebijani.

Komentarišući najave o teškoj socijalnoj jeseni, Popović ocenjuje da je "dosta zbunjujuć agresivni optimizam države kada je u piotanju ekonomija".

"Možemo videti razne podatke da će se ova kriza odraziti na ekonomske i socijalne pokazatelje. Meni se čini da bi bilo mnogo odgovornije da razmišljamo na koji način i kako da prenebregnemo predstojeću krzu i učinimo je što manjom. Deluje da je naša vlast u nekoj kampanji i uverava nas da ćemo biti nekakvi ekonomski pobednici i da ćemo se mnogo bolje čak i evropskih zemalja izboriti za posledicama pandemije", smatra ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi