Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radna grupa osudila napade na novinare, posebno zabrinuta zbog brutalnosti policije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2020.

Izvor: Beta

Radna grupa osudila napade na novinare, posebno zabrinuta zbog brutalnosti policije

Radna grupa za platformu o napadima i pitiscima na novinare i medijske radnike osudila je danas brutalno sprečavanje reportera više medija da obavljaju svoj posao i izveštavaju sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"Iako je zakonski uređeno da novinare niko ne sme da sprečava u izvršavanju radnih zadataka, kolege iz brojnih redakcija i pored vidno označenih novinarskih obeležja, bili su meta radikalnih demonstranata ali i policije - od vređanja, uništavanja radne opreme do privođenja i premlaćivanja", navela je Radna grupa u saopštenju za javnost.

Radna grupa je navela da posebno zabrinjava brutalnost pojedinih policajaca prema novinarima.

"Radna grupa apeluje kakao na demonstrante, tako i na policiju, da prestanu sa napadima na novinare, jer će bez njih na protestima građani ostati uskraćeni za informacije koje su od nesumnjivog javnog značaja", piše u saopštenju.

U petak uveče su na protestima u Beogradu oko 22 sata, dok su bili na zadatku ispred Skupštine Srbije, napadnuti izveštači Novinske agencije Beta Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović.

Miškov je udaren u glavu ciglom, koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i zadržan na lečenju.

Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom koji je takođe doleteo iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u skupštinu. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom centru i sada se oseća dobro.

Grupa demonstranata napala je i ekipu televizije N1 i izbila mikrofon iz ruke izveštaču Petru Gajiću. Napadnuti su i reporterka Al Džazire Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani. Reporteri su prošli bez povreda, ali im je polomljena oprema, zbog čega nisu mogli da emituju snimak sa demonstracija u Beogradu.

Novinarske ekipe bile su izložene verbalnim i fizičkim napadima i prethodnih večeri.

Novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića napala je grupa huligana i razbila mu je glavu a pomoć mu je pružena u Urgentnom centru, a povređen je i fotoreporter Uroš Arsić kojem je kamenica, koja je doletela iz mase, polomila nos.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva Srbije iako je, kako tvrdi, imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres, spreda i na leđima.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena tečnošću. Ekipu RTS od huligana su, prema njihovom kazivanju, odbranile kolege iz "Južnih vesti".

Podsetili su da je Žikica Stevanović, izveštač Bete, zadobio u noći između 8. i 9. jula povrede glave u udarce po celom telu kod Pravnog fakulteta u Beogradu od pripadnika policije, koji su ga prvo udarcima oborili, a potom se vratili i nastavili da ga udaraju dok je ležao na zemlji, iako je sve vreme govorio da je novinar i pokazivao novinarsku legitimaciju.

Te noći su i snimatelji Bete Luka Pređa i Relja Pekić takođe dobili udarce pendrecima po telu, iako su navodili da su snimatelji agencije na radnom zadatku.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala Nova.rs.

Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke Nove.rs Milicu Božinović i Natašu Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Radna grupa će pripremiti izveštaj i dostaviti ga poslanicima buduće Skupštine Srbije, tužilaštvu, Platformi za slobodu medija Saveta Evrope i Evropskoj federaciji novinara, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Radne grupe Veljko Milić, izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ta Radna grupa formirana je na inicijativu Zaštitnika građana Srbije, i u njoj se nalaze predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i sindikata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi