Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gotovo 90 NVO i medija zatražilo od „Batuta“ podatke o umrlim od koronavirusa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 07. 2020.

Autor: D.K. Izvor: Cenzolovka

Gotovo 90 NVO i medija zatražilo od „Batuta“ podatke o umrlim od koronavirusa

Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima na lečenju, izlečenima i umrlim od zaraznog virusa za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnoj dobi, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji, dostavi u roku od 48 sati

Grupa nevladinih organizacija i medija uputila je danas zahtev Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kojim se traže podaci o ukupnom broju testiranih lica na kovid 19, o broju lica koja su hospitalizovana ili su na kućnom lečenju, odnosno u samoizolaciji, kao i podaci o onima koji su izlečeni, odnosno o onima koji su preminuli.

U zahtevu, koji je u ime 88 organizacija potpisao izvršni direktor Fondacija za otvoreno društvo Milan Antonijević, a u koji je Cenzolovka imala uvid, navodi se da se radi o informacijama koje „Batut“ poseduje u okviru Informacionog sistema covid-19, uspostavljenog zaključkom Vlade Srbije.

Od „Batuta“ se traži da podaci budu dostavljeni na način da se oni mogu utvrditi za svaki pojedinačan dan, a za period od uspostavljanja IS covid-19 do dana postupanja po ovom zahtevu.

Pozivajući se na uvid u IS covid-19, BIRN je nedavno objavio da se broj zaraženih koronavirusom i broj umrlih drastično razlikuju od podataka koji se svakodnevno objavljuju, a što su državni zvaničnici demantovali.

Zahtevom su takođe obuhvaćeni podaci o ukupnom broju lica za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnoj dobi ovih lica, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji za koje se ovi podaci vode.

Podnosioci zahteva ukazuju na to da se zahtev ne odnosi na podatke o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka ličnosti, i svrha upotreba navedenih podataka je nekomercijalna, radi informisanja javnosti, kao i preduzimanja adekvatnih mera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Zakonski rok za postupanje po ovom zahtevu je 48 sati od momenta njegovog prijema, navodi se u zahtevu na kojem se vidi da je primljen 9. jula u 11.45 sati.

Zahtev su, između ostalih, potpisali Fondacija za otvoreno društvo, BIRODI, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, novinska agencija FoNet, CRTA, Centar za prava deteta, dnevni list Danas, nedeljnik Vreme, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Share fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija…

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi