Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vaše pravo da ne znate ništa: Tri minuta o protestima, šest minuta izjave vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2020.

Autor: Marija Vučić Izvor: Raskrikavanje

Vaše pravo da ne znate ništa: Tri minuta o protestima, šest minuta izjave vlasti

„Zapaljeni policijski automobili, zapaljeni kontejneri, smeće po ulicama, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinjere, kamenje, nekoliko slomljenih izloga, slika su posle noćašnjih protesta u Beogradu“, moglo se čuti danas u Dnevniku RTS-a u 12 sati. Javni servis je prećutao neke druge slike koje su se mogle videti na beogradskim ulicama, poput policijske brutalnosti prema ljudima koji nisu pružali nikakav otpor, ali su zato citirali direktora policije Vladimira Rebića da je „policija tokom nereda reagovala krajnje uzdržano“. Od devet minuta posvećenih protestima, gotovo šest minuta su čitali izjave i saopštenja vladajućih političara.

Umesto da slikom i tonom izveštava sa protesta, koji su se u jednom momentu odvijali i ispred njihove zgrade, RTS je gotovo čitave večeri ignorisao dešavanja u Beogradu i emitovao film sa Džekijem Čenom.

Više reči o protestima bilo je danas u Dnevniku u podne, ali samo onoliko koliko je bilo potrebno da se „objasni“ da su demonstranti demolirali grad, ali da je efikasna policija sprečila veću štetu.

Na početku je spikerka Marija Mitrović Jokić minut i po govorila o tome da je protest završen rano ujutru, da je policija rasterala demonstrante, kao i da je na ulicama glavnog grada jutros osvanuo haos. Od toga je pola minuta citirala direktora policije Vladimira Rebića:

„Rebić je rekao za RTS da su privedene 23 osobe, povređena 43 policajca i 17 demonstranata, uz ocenu da je policija reagovala krajnje uzdržano (…) Rebić je izjavio da neće podneti ostavku i da je policija delovala u krajnjoj nuždi kad su im životi bili ugroženi“, rekla je Mitrović Jokić.

Onda je usledio prilog sa snimcima sa ulica, koji je trajao tačno dva minuta, gde je novinarka hronološki ređala šta se dešavalo, između ostalog i ko je od opozicije primećen na protestu, kao i da je policija „na baklje odgovarala suzavcem“ i na kraju uspela da razjuri demonstrante.

Ni u tom prilogu nije se našlo mesta za snimke policijske brutalnosti, poput onih na kome grupa policajaca prilazi klupi na kojoj trojica mladića mirno sede, jedan čak i diže ruke uvis, i počinje da ih tuče pendrecima.

Nije prikazan ni drugi snimak na kome se vidi kako policajac drži nogu na glavi čoveka pri hapšenju, a jednog demonstranta udara po glavi bez razloga dok on leži na zemlji.

Spomenuto je da su napadnuta dva snimatelja Tanjuga, ali ne i da je, na primer, policajac udario pendrekom novinarku portala Nova.rs.

Nakon tog kratkog priloga bez ijedne izjave demonstranata ili nekog političkog analitičara, usledio je kratak snimak na kome se vidi kako se učesnici protesta raspravljaju sa liderom opozicije Vuka Jeremića koga su ubrzo i oterali. Onda su se do kraja ređale izjave – ponovo – Vladimira Rebića, kao i saopštenja ministra policije Nebojše Stefanovića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Skupštine Maje Gojković, ministra odbrane Aleksandra Vulina, funkcionera SNS Marka Đurića, kao i Socijalističke partije Srbije. Svi su oni „najoštrije osudili“ događaje od sinoć.

Od 18 minuta koliko je trajao dnevnik, 9 minuta je bilo posvećeno protestima, ali je na ta zvanična saopštenja vladajućih političara „otišlo“ više od 6 minuta.

Diskreditacija učesnika protesta

Na sličan način o protestima – pristrasno i uz prenošenje opštemestaških izjava vlasti – izveštavaju i svi ostali režimski mediji – novine, televizije i portali.

Osim saopštenja u kojima se ovako nešto osuđuje, a demonstranti se nazivaju „đilasovcima“ i „huliganima“, još jedan od fokusa napada tabloida je da se diskredituju i pojedini učesnici protesta.

Tako je portal Republika.rs objavio da je mladić koji je u izjavi za N1 sa ulice rekao da mu je otac umro jer „nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici“, zapravo nasilnik koji je u srednjoj školi maltretirao profesora.

Takođe, navode i da je čovek koji se predstavio kao „poljoprivrednik iz Pazove“ koji je kritikovao Vučića u uključenju, zapravo poznat pod nadimkom „Robija“ i ima kriminalni dosije.

Ova „otkrića“ Srpskog telegrafa prenele su i prorežimske televizije, poput TV Pink, sa analitičarima u studiju koji su sve to komentarisali, a na konferenciji za novinare danas u 15 sati i predsednik Aleksandar Vučić je citirao ove informacije u pokušaju da delegitimizuje proteste.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi