Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opomena i tužba zbog TV "Poternice"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2009.

Izvor: Politika

Opomena i tužba zbog TV "Poternice"


Šabac – Savet Republičke radiodifuzne agencije izrekao je meru upozorenja Regionalnoj televiziji Šabac, koja je od 22. maja do 26. novembra prošle godine svakodnevno emitovala sliku Čedomira Vasiljevića, bivšeg poslanika i ministra bez portfelja SRS (u vladi Mirka Marjanovića), s propratim tekstom da duguje novac ovom javnom preduzeću i da se protiv njega vodi još deset krivičnih postupaka.

Ovim je RTV Šabac prekršila odredbu 2. tačku 8. Kodeksa ponašanja emitera. Šabačkoj televiziji naloženo je da po prijemu rešenja odmah prekine emitovanje programa kojim se „krši pravilo druge strane, prikazuju jednostrani napadi na ličnosti i vode dugotrajne ili ponavljane kampanje protiv pojedinih ličnosti, društvenih grupa i institucija, bez novih podataka koji bi opravdali produženo ili ponovljeno izveštavanje”.

Vasiljevićevu fotografiju RTV Šabac je emitovala pred informativnu emisiju u 19 časova, a sve je počelo kada je on dobio spor za klevetu protiv ove televizije, lista „Glas Podrinja” i autora priloga.

Rešenjem suda okrivljenima je naloženo da mu solidarno isplate odštetu od 150.000 dinara i sudske troškove od 80.000 dinara. Čitav iznos, međutim, skinut je s računa RTV Šabac, jer Zakon predviđa i mogućnost da se solidarni poverioci kasnije međusobno „raskusuraju”.

Zbog objavljivanja „poternice” Čedomir Vasiljević je ponovo tužio RTV Šabac, zahtevajući nadoknadu od tri miliona dinara za „pretrpljenu poslovnu štetu i duševne bolove”. Izrečenu meru upozorenja Saveta Republičke radiodifuzne agencije ova televizija emitovala je u glavnoj informativnoj emisiji uoči vikenda, bez ikakvog komentara.

A. Mijušković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi