Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pomoć UNS-a i znak pažnje za valjevske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2020.

Autor: Marija Petrović - Marković Izvor: valjevskaposla.info

Pomoć UNS-a i znak pažnje za valjevske medije

Zove me moj novinarski kolega Slobodan Ćirić da me pita kada ću biti slobodna da preuzmem zaštitne maske koje je Udruženje novinara Srbije opredelilo, između ostalog, i za redakciju Valjevska posla. Objašnjava mi da je UNS u sklopu akcije koja se sprovodi na nivou cele Srbije, poklonio određen broj maski za zaposlene u 12 valjevskih medijskih redakcija, među kojima su i dopisništva i dopisnici iz našeg grada.

“Udruženje novinara Srbije doniralo je 300 maski za zaposlene u valjevskim redakcijama, tako da će maske dobiti ne samo novinari, već i snimatelji, fotografi, radnici u tehnici… Na nivou Srbije biće poklonjeno ukupno 10.000 maski. To je skromna pomoć, ali možda više znak pažnje kojim želimo da ukažemo da su i medijski poslenici zbog prirode svog posla takođe svakodnevno izloženi riziku od zaraze korona virusom i da je neophodno da zaštite i sebe i ljude sa kojima dolaze u kontakt”, kaže Slobodan Ćirić, istaknuti novinar lista “Napred” i dopisnik “Politike”, koji je član Izvršnog odbora UNS-a.

Moram priznati da je me ovaj gest prilično iznenadio, naravno pozitivno, jer se do sada niko na ovaj način nije setio medijskih poslenika u Valjevu. A, sve ovdašnje redakcije, dopisništva i dopisnici vredno su radili i izveštavali o korona virusu i tokom onog prvog “zimsko-prolećnog talasa”, nažalost i sada dok traje ovaj novi talas “letnje zaraze”. Pitam kolegu Ćirića kako su reagovale ostale kolege u redakcijama, kaže da su utisci jako pozitivni, iako se ne radi o velikom broju maski koje su dobili na poklon, kao i da će neki objaviti i posebnu vest o tome. Poenta je upravo u toj pažnji i znanju da neko misli na vas i vaše zdravlje.

Za kolegu Branka Puzovića, dopisnika “Novosti” iz našeg kraja, gest UNS-a jeste simboličan, ali redakcijama na lokalu koji finansijski preživljavaju bukvalno znači pomoć.

“Ova UNS-ova akcija pokazuje da novinari i ostali zaposleni u medijima mogu jedino da se oslone samo na sebe. Zato pohvale na račun esnafskog udruženja, koje se setilo da pomogne svojim kolegama u nimalo naivnim zdravstvenim okolnostima”, ističe dopisnik “Novosti” Branko Puzović i dodaje da se iskreno nada da UNS više neće morati da nastavi sa ovom vrstom pomoći.

Epidemiološki izveštaji poslednjih dana nimalo nisu ohrabrujući, prati se broj novozaraženih, hospitalizovanih, upoređuju se statistički podaci. U zadnjih mesec dana u Valjevu je obolelo više od 120 osoba prosečne starosti 39 godina, što je pokazatelj da broj inficiranih rapidno raste.

Zabrinjavajuća epidemiološka situacija medijima, nažalost, ne pruža šansu za predah i stavljanje u fokus nekih drugih tema. Uz sve to, ni u ovom drugom talasu zaraze nije organizovana nijedna konferencija za medije nadležnih organa, službi, ni ustanova, na kojoj bi novinari mogli da dobiju odgovore na pitanja tipa koliko je situacija kritična, da li će biti uvedene vanredne mere i zabrane okupljanja, zatim da se pojasne određene nejasnoće i iznad svega da ti isti nadležni u “živoj reči” upute konkretne poruke građanima. Umesto podataka dobijenim prilikom obraćanja nadležnih na konferencijama, mediji čekaju svaku noć imejl sa izveštajem Zavoda za javno zdravlje sa podacima za prethodni dan, a svaka informacija koja pretekne smatra se “ekskluzivom”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi