Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Miloradu Doderoviću „Zlatna značka“ KPZ Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2020.

Autor: Dragan Žika Stojanović Izvor: TV Zona plus

Miloradu Doderoviću „Zlatna značka“ KPZ Srbije

Niški novinar, publicista i književnik Milorad Doderović ovogodišnji je dobitnik Zlatne značke i Povelje koju po 45. put dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije, a koju Ministarstvo kulture i informisanja, inače, dodeljuje uz saradnju sa Direkcijom za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova.

Doderoviću je ovo priznanje pripalo povodom dva jubileja – 40 godina profesionalnog novinarskog rada i 25 godina dopisničkog rada za program na srpskom jeziku australijskog državnog Es-Bi-Es radija. Ovogodišnje zlatne značke i povelje biće  uručene na svečanosti na tradicionalnoj svečanosti  u Narodnom pozorištu u Beogradu kada se za takvo okupljanje steknu uslovi jer pandemija virusa kovid-19 još ne posustaje.

Ovim priznanjem kolega Doderović svrstao se među više desetina najistaknutijih  pojedinaca iz Srbije, regiona i dijaspore sa svih kontinenata, književnika, novinara, dramskih, likovnih i muzičkih umetnika, naučnika, privrednika, čuvara srpskog jezika, kulture i tradicije, kojima su tokom prethodnih godina uručivane Zlatne značke KPZ.

Milorad Doderović je ostavio dubok novinarski trag u niškom i srpskom novinarstvu, kao i među Srbima u Australiji. Dobitnik je Velike gramate Manastira Hilandar za veliki doprinos i prikupljanju sredstava među Srbima u Australiji za obnovu u požaru stradalog Hilandara. U trećem uzastopnom mandatu član je Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS), a u tekućem mandatu i član Izvršnog odbora ove najstarije i najuglednije srpske novinarske asocijacije.

Od prošle godine je i član Udruženja književnika „Sedmica“ u Frankfurtu, koje je inače podružnica  Udruženja književnika Srbije. Na Internacionalnom sajmu knjiga u Frankfurtu oktobra prošle godine veliku pažnju izazvao je njegov roman „Hodžina kći“, kao i najnovija knjiga „Sedma sila bez krila“ u izdanju novosadskog „Prometeja“ i niške Agencije „Svici“. Početkom ove godine knjiga „Sedma sila bez krila“ nagrađena je na Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu priznanjem „Svetosavski pečat“.

- Biti u društvu ovogodišnjih dobitnika Zlatne značke KPZ za mene je veliko priznanje i čast, a baš je ukrasilo moje obeležavanje dva profesionalna jubileja. Inače, ja u šali kažem to je samo mojih „prvih 40“ u profesionalnom novinarstvu i „prvih 25“ za drage naše ljude tamo daleko u Australiji. Dakle, trajem još i ostajem veran nekim osnovnim principima naše profesije koju je „pandemija“ uzdrmala „infodemijom“. Mlađim kolegama poručujem da je velika stvar govoriti slobodno, ali da je mnogo važnije govoriti istinito i odgovorno. Sve drugo je tabloidna i Hajdparkovska sloboda, metastazično opasna za novinarstvo. Istovremeno,često citiram legendarni prvi glas nekadašnjeg Radio Niša, svog poštovanog kolegu Sašu Dimitrijevića, koji poslednjih godina živi u Oslu. A on mi je u intervjuu za Es-Bi-Es radio sve o našem poslu „nacrtao“ rečenicom: „Baveći se tuđim sudbinama i životima, novinar često zaboravi sopstveni život i porodicu“ – rekao nam je povodom Zlatne značke KPZ Milorad Doderović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi