Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dunja Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2020.

Autor: Marija Šajkaš (Njujork) Izvor: Cenzolovka

Dunja Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzolovku kaže da ne može dovoljno da istakne koliko je važno da se proces za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji se u utorak nastavlja, brzo i pravedno okonča

„Bezbednost novinarki i novinara, kao i nekažnjivost zločina nad njima, u Srbiji su već dugo problem i zbog toga je više nego očigledno da je odluka suda iz aprila 2019. godine, kojom su osuđene osobe odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije, jedan od najvažnijih pomaka kada su u pitanju medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija“, kaže za Cenzolovku Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava.

„Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je važno da se ovaj slučaj brzo i pravedno okonča.“

Mijatović ukazuje da je ova presuda, do koje je došlo 20 godina nakon ubistva, „Slavkovoj porodici i kolegama donela izvestan osećaj da je pravda zadovoljena i oni sada čekaju da čuju odluku Apelacionog suda“.

„Takođe je važno otkriti pozadinu i pronaći nalogodavce i izvršioce ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, novinara lišenih života 1994. i 2001. godine“, naglašava Dunja Mijatović i podseća vlasti u Srbiji da imaju obavezu da zaštite novinare kojima se preti, kao i da „sve vrste nasilja kojima su izloženi medijski radnici moraju biti efikasno istražene, procesuirane i kažnjene“.

Dunja Mijatović je izabrana ne mesto komesarke Saveta Evrope za ljudska prava 2018. godine. Pre toga, od 2010. do 2016. bila je predstavnica OEBS-a za medijske slobode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi