Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sud u Istanbulu počeo suđenje u odsustvu optuženima za ubistvo Kašogija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2020.

Autor: Beta/ AFP Izvor: N1

Sud u Istanbulu počeo suđenje u odsustvu optuženima za ubistvo Kašogija

Sud u Istanbulu počeo je suđenje u odsustvu grupi od 20 Saudijaca, među kojima su dvojica bliski saudijskom prestonasledniku Mohamedu bin Salmanu, za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u oktobru 2018.

Turske vlasti su te Saudijce optužili za ubistvo sa predumišljajem u cilju nanošenja bola, a dvojica optuženih su označeni kao nalogodavci.

Jedan od njih je bivši savetnik saudijskog prestonaslednika Saud el Kahtani, a drugi je bivši visoki zvaničnik saudijske obaveštajne službe, general Ahmed el Asiri.

Optuženi teoretski mogu da dobiju doživotni zatvor, ali je suđenje prvenstveno simbolično, pošto se nijedan optuženi ne nalazi u Turskoj.

Saudijske vlasti, koje su prvo negirale da su umešane u ubistvo i davale oprečne verzije o tome, na kraju su priznale da su ubistvo počinili saudijski agenti koji su delovali sami.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu, u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo ubistvo je ugrozilo imidž Saudijske Arabije u svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi