Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izveštaj: Pojedini mediji profitirali na koroni, kršeno pravo na privatnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2020.

Autor: FoNet Izvor: N1

Izveštaj: Pojedini mediji profitirali na koroni, kršeno pravo na privatnost

Proglašenje epidemije i uvođenje vanrednog stanja nisu suspendovali obaveze medija koje propisuju domaća regulativa i Etički kodeks novinara Srbije, navodi se u izveštaju koji je izradila organizacija "Partneri za demokratske promene Srbija", ukazujući na zakonski i etički problematične prakse pojedinih medija.

U izveštaju "Mediji i pravo na privatnost tokom epidemije virusa korona" navodi se da je povećani interes javnosti ponudio medijima priliku da profitiraju na temi korone, te su se na naslovnim stranama pojavljivale fotografije osoba koje su pozitivne na virus, imena preminulih građana i slike njihovih porodica.

Kako analiza pokazuje, mediji su iznosili lične podatke, posebno o medicinskim radnicima, na način koji ne doprinosi javnoj raspravi, a ugrožava dostojanstvo ličnosti.

Kao izrazito problematične u izveštaju se izdvajaju medijske spekulacije o "nultom pacijentu" i utvrđivanje "krivaca" za širenje zaraze.

U izveštaju se naglašava i da su mediji često izveštavali o zdravstvenom stanju javnih ličnosti zanemarujući činjenicu da iako je ono umanjeno, pravo javnih ličnosti na privatnost i dalje postoji, dodaje se u saopštenju.

Izveštaj konstatuje da mediji nastavljaju sa praksom da združeno krše pravo na pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost.

"Posvedočili smo izveštavanju iz zdravstvenih ustanova bez potrebne anonimizacije podataka o pacijenatima. Povodom ovog slučaja Regulatorno telo za elektronske medije odlučilo je da ne pokrene postupak, dok je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo nadzor", navodi organizacija "Partneri za demokratske promene".

"Uočili smo i da novinari sačekuju pacijente dok čekaju rezultate testiranja na koronavirus ili dok ih otpuštaju privremene bolnice. Beležimo i slučaj preuzimanja podataka koji nisu anonimizirani, a u čijem središtu se našla opština Šid, čiji zvaničnici su putem svojih zvaničnih kanala saopštili lične podatke prve zaražene osobe", navodi se u izveštaju.

Ovaj postupak otvorio je pitanje kako se mediji odnose prema postupanju organa vlasti kada postoji indicija da su kompromitovani lični podaci građana, ali takvih tekstova, koji preispituju praksu institucija, bilo je relativno malo, dodaje se.

Izveštaj je izrađen u okviru projekta "Zaštiti privatnost – odupri se pritisku", koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa SHARE Fondacijom, Udruženjem "Da se zna!", Beogradskom otvorenom školom, NVO ATINA i Inicijativom A11, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi