Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nakon reakcije grupe novinara, održana prva konferencija o epidemiji u KC Niš
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 07. 2020.

Autor: Milan Stojanović Izvor: N1

Nakon reakcije grupe novinara, održana prva konferencija o epidemiji u KC Niš

Klinički centar Niš ponovo je počeo da saopštava podatke o epidemiološkoj situaciji u tom gradu. U poslednja 24 sata, preminuo je jedan pacijent sa koronavirusom, a petoro je kritično - na respiratorima.

Najavljeno je iz Uprave Kliničkog centra da će informacije o epidemiološkoj situaciji na kojima će biti saopštavani podaci ne samo za Niš, već i za čitav jug Srbije, biti svakog dana u podne, takođe ispred ulaza u upravu Kliničkog centra, gde je danas održan press za koji je vladalo veliko interesovanje novinara.

Neposredni povod za zakazivanje ove konferencije je, zapravo, pismo koje je rukovodstvu ustanove uputila juče grupa novinara iz Niša, među kojima je i reporter N1 iz ovog grada. U tom dopisu je najavljeno da će oni danas u 11 sati doći do uprave, kako bi zatražili odgovor zbog čega je javnost uskraćena za informacije o epidemiološkoj situaciji.

Međutim, portparol Kliničkog centra Nikola Marković, koji je bio zadužen da govori o ovim stvarima, tvrdi da to nije povezano. Uveravao je da su mnoge informacije objavljene, poput onih o broju preminulih od kovida u Nišu.

"Vratite se nazad na konferencije, bilo je govora o tome... Na svakoj konferenciji. Da li imate još neko pitanje", upitao je Marković.

Novinarka: Jel možete da nam naknadno dostavite taj podatak, ako sada niste u mogućnosti da to saopštite?

Marković: Ne, mi te podatke nismo nadležni da saopštimo, republički Krizni štab jeste. To što su pojedini novinari, njih desetak iz medijskih kuća uputili dopis, to jest - samopozvali se na sastanak u tuđu kuću...

Novinari: Ovo je svačija kuća...

Marković: Ako ste me pitali, jel mogu da odgovorim na pitanje? Ako ste se samopozvali na sastanak, a pre toga niste komunicirali i dogovarali sastanak na koji ste se najavili da dođete... To apsolutno nema veze nikakve sa tim, već ima veze s tim što smo rekli na početku. Dakle, poslednjih nedelju - desetak dana bilo je različitih informacija, i dezinformacija i poluinformacija, tako da smo se mi odlučili da od danas, svakoga dana javno, ovde pred vama, iznosimo sve podatke koji su bitni. Hvala vam puno.

Novinarka lista Danas Zorica Miladinović kaže za N1 da su, zapravo, za čitavo vreme epidemije podaci iz Kliničkog centra sakrivani i da smo ih dobijali "na kašičicu".

"Sakrivanje informacija u vreme vanrednog stanja i u vreme epidemije je izuzetno opasno, jer onda otvarate prostor za spekulacije, nezvanične informacije, društvene mreže... Širi se panika među građanima", kaže Zorica Miladinović, inicijatorka sastanka sa upravom KC u Nišu.

Broj obolelih sa potvrđenim koronavirusom u Nišu je 74, prema informacijama dobijenim danas.

Od poslednjih podataka, objavljenim na sajtu Kliničkog centra - do danas, broj je praktično dupliran, ali nadležni uveravaju da je epidemiološka situacija u Nišu stabilna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi