Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Apel EFJ-a: Političari i mediji odgovorno da izveštavaju o KOVID-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 03. 2020.

Autor: S. Radičević Izvor: UNS, EFJ

Apel EFJ-a: Političari i mediji odgovorno da izveštavaju o KOVID-19

Evropska federacija novinara oglasila se povodom pandemije virusa KOVID-19, pozivajući političke zvaničnike da daju jasne preporuke, koje su u skladu sa svim relevantnim činjenicama.

EFJ ističe da su novinari dužni da se suprotstave dezinformacijama o koronavirusu i da građanima pruže tačne informacije. Pridružuju se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u apelu na medije da odgovorno izveštavaju i pozivaju novinare da se pridržavaju etičke povelje IFJ-a.

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na privatnost pogođenih ljudi, kaže EFJ.

„Verujemo da je uloga medija i novinara da obezbede građanima provereno, tačno i činjenično izveštavanje i izbegnu senzacionalizam, koji može dovesti do panike i straha“, objavljeno je na zvaničnom sajtu EFJ-a.

U skladu sa tim, EFJ poziva javne organe i medicinske ustanove da se ponašaju odgovorno prema javnosti, kako bi novinari i građani dobili sve relevantne informacije. EFJ apeluje i na medijske poslodavce da svakodnevno procenjuju rizik novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi