Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  DNV - UNS poziva novinare na radionicu: „Kako do medija bez govora mržnje“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 12. 2021.

Autor: UNS Izvor: UNS

DNV - UNS poziva novinare na radionicu: „Kako do medija bez govora mržnje“

Društvo novinara Vojvodine - Udruženja novinara Srbije organizuje radionicu posvećenu poštovanja profesionalnih standarda u izveštavanju o grupama koje su diskriminisane u društvu i skretanju pažnje na govor mržnje u medijima.

Jezik agresivnosti i senzacionalizma sve je prisutniji u javnoj sferi, a autori  takvog ,,zapaljivog“ govora su sve češće i novinari koji na taj način direktno utiču na čitaoce, slušaoce, gledaovžce. Cilj projekta je jačanje stručnih kapaciteta novinara i njihovo osposobljavanje za kvalitetnu analizu i izveštavanje o govoru mržnje, upoznavanje sa zakonskim sredstvima zaštite od diskriminacije i odredbama Kodeksa novinara Srbije. Mediji su važno sredstvo socijalizacije i mogu da imaju bitnu ulogu u negovanju slobode govora, ali i sprečavanju ksenofobije, homofobije i ostalih oblika govora mržnje.

Na radionici će o primerima dobre i loše prakse govoriti:

Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

prof. dr Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista lista ,,Danas“

Dragoslava Barzut, aktivistikinja i koordinator mreže ,,Građanska inicijativa“

Željko Kaldaraš, pravnik i novinar RTV-a.

Radionica će se održati 13. decembra u Novom Sadu u knjižari „Bulevar Books“ (Bulevar Mihajla Pupina br. 8, Novi Sad) sa početkom u 17 časova.

Prisustvo na radionici je besplatno, ali je neophodna prijava na adresi: uns-dnv@eunet.rs u kojoj je potrebno da navedete ime i prezime, broj telefona i redakciju. Broj učesnika je ograničen.

Organizatori će voditi računa o sprovođenju propisanih mera zaštite od virusa kovid-19. Nošenje maski je obavezno, kao i održavanje propisane distance.

Moderator radionice je Predrag Rava, novinar i sociolog.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radionica je sufinansirana i podržana od strane Graske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi