Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tužilac dao završnu reč na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 07. 2021.

Autor: UNS

Tužilac dao završnu reč na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Tužilac Milenko Mandić dao je završnu reč na ponovljenom suđenju za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije koje je nastavljeno iza zatvorenih vrata pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Prethodno je sudsko veće odlučilo da novinari budu isključeni sa ročišta, zato što se tužilac i odbrana izjašnjavaju o dokumentima koji nose oznaku državna ili službena tajna. S obzirom da je dokazni postupak juče završen, sudsko veće je odlučilo da tužilac iznese završnu reč. 

Nakon završne reči tužioca, očekuje se da u septembru završnu reč da odbrana, a nakon toga sledi izricanje presude. 

- Komisija za istraživanje ubistava novinara je više puta podvlačila da je neophodno ubrzati suđenje. Zadovoljni smo dinamikom koja ukazuje da će se ovaj deo sudskog postupka završiti u predviđenim okvirima. S obzirom da je reč o istom sudskom veću koje je optužene osudilo na 100 godina zatvora verujem da neće biti odstupanja i pri izricanju nove presude, kao što verujem da će presuda biti ubedljivo obrazložena tako da neće ostaviti prostor za drugačije viđenje Apelacionog suda, kaže za UNS, Veran Matić predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara.

On ističe da je ovo suđenje „nacionalno važno, ali i da je odavno izašlo iz okvira Srbije“.

- Ovo je redak primer da je ubistvo 15 godina od zločina razrešeno pre svega zahvaljujući osnivanju i radu Komisije za istraživanja ubistava novinara i snažnim aktivnostima udruženja novinara. Zapravo je postalo neki model kako bi trebalo istrajati i postupati kada je reč o drugim još nekažnjenim zločinima nad našim kolegama u svetu. A statistika kaže da se više od 90 odsto slučajeva ubistava novinara i medijskih radnika nikada ne razreši, ističe Matić. 

Inače, reč je o ponovljenom suđenju, koje je počelo u oktobru 2020. godine. Prethodnom presudom, koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Optuženi su Radomir Marković, nekadašnji načelnik resora Državne bezbednosti, Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog RDB, kao i pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

14.07.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 19:06

СДБ

"Када је реч о затвореним суђењима, са таквом праксом смо се суочавали обично када је тема о којој се у судници говори механизам рада и поступци Безбедносно-информативне агенције (БИА)." Да ли су на овом суђењу изнети и подаци Службе државне безбедности СФРЈ из осамдесетих година?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi