Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Заштитите децу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 12. 2011.

УНС: Заштитите децу

Удружење новинара Србије апелује на колеге да поштују Кодекс новинара Србије и Закон о јавном информисању приликом извештавања о деци и малолетницима.

Код извештавања о трагедији четворогодишњег дечака, који је преживео самоубиство својих родитеља прошле недеље, многи медији објављују његове фотографије откривеног лика, пуно име и презиме и остале детаље чиме откривају његов идентитет што може да угрози будући развој детета. На драстичан начин то су данас урадиле "Вечерње новости", објављујући његове фотографије на насловној страни под ознаком „copyright“, што сугерише ексклузивност и подстиче и друге медије на исти поступак.

Не спорећи да би детету требало помоћи у овој ситуацији, и да се јавност мора анимирати на хуманост, што и јесте један од основних задатака медија, УНС упозорава да конкретан случај може да значи и драстично угрожавање дечакове будућности.

Медији су дечака, који још не може да схвати околности и размере трагедије која му се догодила трајно обележили што може да угрози његов будући развој. Већ је промовисан, мимо своје воље, у медијску звезду са свим последицама које му у периоду одрастања тај статус може донети.

УНС позива новинаре и медије да у оваквим ситауцијама, поштујући Кодекс новинара Србије, поступају са посебном пажњом примереном сваком појединачном случају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси