Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Хапшење дописника „Новости“ у Никшићу Велише Кадића напад на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 05. 2020.

Извор: УНС

УНС: Хапшење дописника „Новости“ у Никшићу Велише Кадића напад на слободу медија

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује хапшење дописника „Вечерњих новости“ из Црне Горе Велише Кадића кога је синоћ полиција привела док је извештавао са догађаја у Никшићу.

Како су УНС-у рекле колеге, црногорска полиција је ухапсила Кадића док је снимао привођење младића, иако је имао видно обележје да је новинар. Полиција је дописнику „Новости“, како је УНС-у речено, распршила бибер спреј директно у очи због чега му је пружена лекарска помоћ.

„Колега фото-репортер ‘Дана’ и ја смо се нашли у близини марице из које су истрчали полицајци и почели да приводе једног младића. Укључио сам камеру на телефону и снимао, да би полиција кренула на мене, двојица су ме угурала у марицу. Један ми је сипао бибер-спреј у очи и тражио ми да уништим снимке на мобилном. Довели су ме у полицијску станицу, лице ме је страховито пекло, па је дошла и хитна помоћ да ми помогне. Било је ужасно док ми нису ставили облоге“, изјавио је Кадић за „Вечерње новости“.

Редакција „Новости“ неколико сати није могла да ступи у контакт са Кадићем док је био у полицији из које је пуштен после поноћи.

УНС тражи да се утврди одговорност полиције због бруталног хапшења Кадића и позива колегинице и колеге да се солидаришу са њим и осуде овај напад на слободу медија.

УНС позива Европску федерацију новинара и Међународну федерацију новинара да протестују због хапшења колеге Велише Кадића и траже неометан рад новинара у Црној Гори. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси