Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНС на Косову: Албански медији да не позивају на линч новинарке РТК2 Александре Доганџић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 05. 2020.

Извор: УНС и УНС на Косову

УНС и УНС на Косову: Албански медији да не позивају на линч новинарке РТК2 Александре Доганџић

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Удружење новинара Србије на Косову осуђују непримерену кампању албанских медија против новинарке Другог канала Радио-телевизије Косово на српском језику (РТК 2) Александре Доганџић који позивају да против ње треба да буду предузете мере зато што је у вестима користила израз Косово и Метохија.

Већина медија у Приштини јуче је објавила да је новинарка Доганџић у вестима 4. маја користила термин „Косово и Метохија“, који се односио на Косово, уз оцену да је неприхватљиво да новинар који је „плаћен новцем пореских обвезника служи дискриминаторној политици Слободана Милошевића и Србије“.

Ти медији пренели су и да је директор РТК најавио да ће новинарка сносити санкције зато што је у вестима користила „антиуставни израз“ Косово и Метохија, који „апсолутно није дозвољен у њиховом институцијама“, као и да је Доганџићева исти термин користила и у децембру 2018. године када је била суспендована на месец дана.

Доганџићева за УНС каже да је реч о ненамерној грешки, пропусту али да то није разлог да буде медијски линчована. „Због преношења те вести, објављивања моје фотографије и застрашујућих коментара на друштвеним мрежама, да треба да будем протерана са Косова, уплашена сам“, каже она.

Наводи и да је у децембру 2018. године користила исти назив, али да она тада није уређивала вести, што се не може сматрати њеним пропустом.

УНС и УНС на Косову оштро се противе да Доганџићева буде кажњена због назива који је користила, а да колектив РТК2 обустави рад уколико због тога буде санкционисана.

УНС и УНС на Косову позивају албанске медије да се уздрже од оваквих напада на колеге, што за последицу може да има угрожавање њихове сигурности. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси