Насловна  |  Саопштења  |  Међународне новинарске асоцијације осудиле прогон српских новинара

19. 10. 2011.

Међународне новинарске асоцијације осудиле прогон српских новинара

Међународна федерација новинара (IFJ, International Federation of Journalists) и Европска федерација новинара (EFJ, European Federation of Journalists) данас су изразиле протест и огорчење због кривичног прогона новинара у Србији којим прети тајно суђење због наводног одавања државне тајне о стању припрема за одбрану земље.

Председник ИФЈ-а Џим Бумела изјавио је да су оптужбе против Јеленe Спасић и Милорада Бојовића из новосадског “Националног грађанског” листа “недопустиве” и да су ово двоје новинара претворени у “жртвену јагњад” док власт у Србији тајним суђењем покушава да прикрије чињеницу да од одговорности штити своје запослене који су били овлашћени да чувају тајност докумената.

Обе међународне федерације новинара дале су пуну подршку петицији Удружења новинара Србије (http:www.uns.org.rs/Peticija/peticijaJS_cir.aspx) којом се осуђују оптужница против новинара и тајно суђење којим се крше основна права новинара.

Председник ЕФЈ-а Арне Кениг изјавио је да би тајно суђење новинарима било “изругивање правди и супротно свим међународним нормама, укључујући и стандарде Савета Европе” .

Председници ових организација, које окупљају 600.000 новинара из 120 земаља света, подсетили су да је у јуну ове године у Београду одржана годишња конференција ЕФЈ-а током које су европски новинари имали и сусрет са председником Србије Борисом Тадићем, ком су пренели забринутост због сталног погоршавања медијских слобода у Србији.

European Journalists Back Protest Petition as Journalists Face Secret Trial in Serbia

The International Federation of Journalists (IFJ) and its European group, the European Federation of Journalists (EFJ) today expressed their outrage after two journalists are accused of disclosing state secrets and face secret trial. Jelena Spasic and Milorad Bojovic of Nacionalni gradjanski newspaper have been charged with publishing information deemed classified but journalists dismiss the claim as the controversial material had been obtained though fair means.

"These journalists are being made scapegoats as there is no evidence of law breaking and charges against them are unconscionable," said Jim Boumelha, IFJ President. "The authorities are resorting to secret trials to shield from responsibility those who failed to protect documents under their care."

According to IFJ affiliates in Serbia, the UNS and IJAS, the prosecuting authorities have brought charges against Jelena and her editor Milorad after the newspaper published an article quoting a government paper on the country's military combat readiness as well as the capacity to handle natural disasters. Journalists accessed the information after the document which had been submitted to Parliament was left lying around the building.

The IFJ affiliates say they had received assurances from the Serbian Ombudsman that the journalist had done nothing wrong and no action would be taken against the newspaper. The ombudsman has criticised the charges which are being brought by the prosecutor who has requested that the case be heard in closed sessions.

The IFJ and EFJ back their Serbian affiliates who launched a petition http://www.uns.org.rs/Peticija/peticijaJS_cir.aspx to condemn the charges and the proposed secret trials, saying that such a course of action violates their colleagues' fundamental rights.

"We fully support the petition as our colleagues have no case to answer for," said Arne König, EFJ President. "The attempt to trial them in secret would be a travesty of justice and contrary to all international norms of due process, including the Council of Europe' standards of dispensing justice. Journalists made their job and produced relevant and important information to the public".

The EFJ earlier this year organised its Annual meeting in Belgrade which raised with President Tadic the deteriorating conditions for media freedom in Serbia.