Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује прогон новинара Јелене Спасић и Милорада Бојовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 10. 2011.

УНС осуђује прогон новинара Јелене Спасић и Милорада Бојовића


Удружење новинара Србије (УНС) запрепашћено је чињеницом да је тужилаштво у Новом Саду подигло оптужницу против Јелене Спасић, новинарке Националног грађанског листа из Новог Сада, и њеног уредника Милорада Бојовића, јер је у јуну ове године тај лист објавио Јеленин текст под насловом „Државни органи потпуно неспремни за рат“. Тужилац наводи да је тај текст, сачињен на основу поверљивог извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, „нанео штету безбедности Србије“.

УНС оштро протестује што српско тужилаштво, четрдесет година после чувеног случаја објављивања Пентагонских докумената о рату у Вијетнаму у "Њујорк тајмсу" и 23 године након што је словеначка "Младина" објавила тајна војна документа бивше ЈНА, као и након Викиликса, кривично гони српске новинаре што објављују чињенице од јавног интереса које указују на нестручност и неспособност државних органа који своју некомпетентност од јавности крију под ознаком државне тајне.

УНС подсећа да је оваква освета државе новинарима у супротности са праксом Европског суда за људска права, чије пресуде су дужни да поштују и органи Републике Србије.

УНС снажно подржава Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја, који истиче да новинари нису ти који су одговорни за чување, а камоли одавање тајне и подсећа на начело демократских друштава да новинари нису дужни ни да одају извор информација.

УНС позива колеге и јавност у Србији да се солидаришу са колегама Спасић и Бојовић и да се успротиве њиховом прогону због тога што су објавили податке од јавног интереса. То што су они објавили не штети безбедности Србије, како наводи оптужница, већ доприноси информисању грађана о стварном стању одбрамбених припрема и безбедности земље.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси